komentárov 36

Zbrojný preukaz skupiny A – 2. časť

V prvej časti som sa rozpísal o tom, ako a prečo som sa rozhodol urobiť si zbroják na skupinu A a ako prebiehal celý proces podania žiadosti. Veru, bol to proces. Nestačí len vypísať papierik a vhodiť ho do krabice.

Na jednej strane je to poriadna otrava, ale na druhej strane, ak by to bolo úplne jednoduché, mal by zbrojný preukaz každý somár. Takže v konečnom dôsledku je to asi dobre.

Teda po úspešnom podaní žiadosti som mal čakať, kedy mi bude oznámený termín skúšky. Povedal som si, že sa na ňu začnem učiť až vtedy, keď už konkrétny termín budem poznať. Dovtedy som si ale šiel ešte s kamarátmi dvakrát zastrieľať na strelnicu, aby som nebol príliš nervózny počas praktickej časti skúšky – manipulácia so zbraňou.

Tiež som si kúpil knižku, z ktorej som sa plánoval učiť. Medzičasom ubehlo zopár týždňov, ale nikto sa mi neozýval. Ani list, ani telefonát, ani policajt pred dverami.

20. decembra už som začal byť netrpezlivý a rozhodol sa zájsť k policajtom na návštevu a popýtať sa, či na mňa nezabudli. Za pultom sedela tá istá sexy policajtka. Spýtal som sa, či oznámenia o termíne skúšky posielajú doporučene do vlastných rúk. Vraj áno, tak som ju poslal skontrolovať, či poslali aj mne, lebo som zatiaľ nič nedostal.

Ona vytiahla zakladač z veľkej komunistickej plechovej skrine a povedala mi, že mi to poslali už 12. decembra, viac ako týždeň dozadu. „Neni možné„, pomyslel som si nahlas, lebo ja som nič nedostal. Tak som ju aspoň ukecal, aby mi povedala termín skúšky, keďže už tie papiere drží v ruke. Ešte som jej podpísal vyrozumenie o termíne skúšky a išiel som domov.

Ako som vošiel do brány, tak tam chalan z pošty akurát vkladá obálky do schránok a keďže sa s ním trochu poznám, hneď mi dal obálku a papier na podpis, že „toto tu mám pre vás doporučene„. Hádajte, od koho tá obálka bola!

Na pečiatke bol dátum 18.12.2013, čiže ona to možno hodila na hromadu „na odoslanie“ ešte dvanásteho, ale kým sa to naozaj podalo na pošte, ubehol týždeň. Dátum skúšky – 14. január 2014.

Zhruba týždeň pred termínom som sa začal učiť. Najprv som bol sklamaný, lebo po letmom prelistovaní knihou som si uvedomil, že sú to len samé paragrafy. Čiže bifľovačka ako na základnej škole. Ale keď som sa potom do toho pustil, zistil som, že každú chvíľu sú tam nejaké zhrnutia a vysvetlenia. Nejaké extra užitočné neboli, ale aspoň mi to pomohlo natlačiť tie paragrafy lepšie do hlavy. Po všetkých tých bodoch, odsekoch a statiach nasledovali samotné otázky – rozdelené do kategórií.

Knihu som študoval ako som mal čas, hlavne večer v posteli pred spaním. Za ten zhruba týždeň som ju prečítal asi dvakrát a zhodnotil to tak, že ak by som šiel na skúšku ako na výške, tak nejaké Béčko-Céčko by to mohlo byť.

Myslím, že v konečnom dôsledku sa jej kúpa oplatí, lebo čítať si len strohé paragrafy zo zákonníka na internete je smrteľná nuda. Stačí aj to, ale s tou knižkou to aspoň mne išlo do hlavy ľahšie.

Nastal deň skúšky. Na Políciu som sa mal dostaviť o ôsmej ráno. Bol som tam asi o 10 minút skôr, aby mi nič neušlo. Neušlo. Vošiel som do kancelárie, kde sedel policajt, sexy policajtka a ešte prokurátor. Podľa zákona mal byť členom komisie aj doktor, ale ten tam nebol. A možno stál celý čas za mnou a ja som si ho len nevšimol.

Odovzdal som občiansky, vytiahol si jednu z ponúknutých obálok a išiel som sa do vedľajšej miestnosti pripravovať na skúšku. Tam sa spolu so mnou pripravovali ešte ďalší dvaja chalani. Na malý pult som si rozložil papieriky s otázkami a na prázdnu A4ku som si začal písať odpovede, niektoré len v bodoch, niektoré doslova. Stačilo ich totiž iba prečítať z papiera, žiadna diskusia nebola potrebná.

Po asi 5-10 minútach si zavolali dnu prvého chalana. Ten tam bol asi 20-30 minút. Neviem presne, nestopoval som to. Zatiaľ som sa pripravoval. Zaujímavé, že tam nebol nikto, kto by nás kontroloval. Vygoogliť si teda správne odpovede na mobile bolo technicky možné. Niekedy v čase, keď si zavolali toho druhého chalana dnu, už som mal napísané všetky odpovede a tak som tam len sedel a nudil sa.

Chalan vyšiel vysmiaty von, tak som sa ho spýtal, či to urobil, on že „hej“ a už ma volali dnu.

Ukázali mi kam sa mám posadiť a poprosili ma, aby som prečítal prvú otázku a k nej odpoveď. Tak som odslova doslova prečítal otázku, potom z papiera svoju odpoveď a papierik odovzdal. Takto to celé prebiehalo. Sem tam som povedal niečo vtipné na odľahčenie atmosféry, ale asi to vyznelo skôr trápne, pretože na moje vtipy zjavne neboli moc zvedaví.

V nejakej otázke som neodpovedal úplne presne, tak sa ma policajt spýtal, či som si istý („nie„), dal mi doplňujúcu otázku, po ktorej som sa opravil a išlo sa ďalej. Inak mi nejako s odpoveďami nepomáhali v tom zmysle, že by mi naznačovali odpoveď, žmurkali na mňa a tak podobne. Ak by som nevedel, tak „dovidenia“.

Jedna z otázok bola zameraná na poskytnutie prvej pomoci. Nebolo treba predvádzať žiadny Heimlichov manéver ani masáž srdca. Odpoveď bola čisto ústna.

Moja otázka bola, ako by som rozpoznal strelné zranenie pľúc a ako by som ho na mieste ošetril. Odpovedal som niečo v tom zmysle, že zranený by mal ťažkosti s dýchaním, vykašliaval by krv, krvácal zo strelnej rany v oblasti hrudníka.

Ošetrenie by som vykonal tak, že by som rany prekryl nepriedušným materiálom, napríklad igelitovou taškou. Snáď, aby chudák do príchodu sanitky nevyfučal. Nie som doktor.

Ja len dúfam, že v mojej prítomnosti nikoho do pľúc nestrelia. Každopádne odporúčam každému (a aj sebe) mať tieto veci v hlave a aspoň trochu aj natrénované. Človek nikdy nevie, náhoda je blbec a istota je guľomet.

Posledná otázka sa týkala praktickej manipulácie so zbraňou. Moja bola zhruba v zmysle „predveďte, ako by ste vybili nabitú krátku strelnú zbraň kategórie B„. Nepamätám si už presné znenie – to sa dá nájsť v hore spomínanej múdrej knižke. Do ruky mi zbraň nedali, lebo som im na otázku, či som už bol niekedy na strelnici povedal, že iba raz. Mal som teda odpovedať len ústne.

V podstate som im povedal, že by som v prvom rade manipuloval so zbraňou tak, aby som na nikoho nemieril, ale iba do bezpečného priestoru, v tomto prípade to bol gauč v kúte miestnosti. Jasné, že na gauči nikto nesedel.

Opísal som im, ako by som vybral zásobník, potom natiahol záver a pohľadom do komory (nie do hlavne!) by som vizuálne a poprípade aj prstom skontroloval, či tam nie je náboj. Potom by som ešte pre istotu naprázdno „cvakol“ do toho gauča.

Prokurátor sa až vtedy prvý krát usmial, pozrel sa na policajta, ten pokrčil plecami, povedal mi: „učili ste sa“ a dal mi podpísať nejaký papier a vrátil občiansky s tým, že na druhý deň už si môžem prísť pre zbroják.

O pár dní neskôr som si poň prišiel. Úprimne, nie som práve dvakrát nadšený z toho, že dajú zbrojný preukaz niekomu, kto údajne držal zbraň v ruke len raz na strelnici.

Aj v autoškole sa „manipulácia“ s autom preskúšava prísnejšie. Neviem si predstaviť, že by som na skúške iba povedal: „Stlačím ten pedál čo robí hluk a budem točiť volantom až kým neprídem do cieľa.

Každopádne, som oprávnený legálne chodiť s nabitou zbraňou po ulici. Už mi len ostáva si tú zbraň kúpiť. O tom bude časť 3.



tak teda konecne to je niekde na nete pekne napisane, ze ako to vsetko prebiehalo. Super. Gratulujem a drzim palce, nech si dobre vyberies.

Roman - 28.2.2014 o 10:00

Odpovedať

Myslím, že aj tak je na každého zodpovednosti, ako a kde bude so zbraňou manipulovať. A k tej autoškole: niekedy si myslím, že skúšky prebiehajú podobným spôsobom, pri niektorých „vodičoch“ dokonca dosť silne pochybujem, či vôbec nejakú skúšku absolvovali. A áut je vo svete určite viac ako zbraní. Strelnú ranu človek môže prežiť, stret s autom v stokilometrovej rýchlosti (nič neobvyklé v meste, nehovorím už vôbec o cestách mimo miest a obcí) asi ťažko…

Peťo - 13.3.2014 o 11:22

Odpovedať

Ano ja som robil skusku rovnaky den ako ty vo Zvolene. Prebiehalo to velmi podobne ako u teba. Najviac vsetkych zaujimalo preco chcem Acko. A citali si ten dovod tak tam napiste nieco seriozne aby ste sa nemuseli hanbit. Pri priprave na skusku som tiez sedel vo vedlajsej miestnosti ale bol pri nas policajt takze odpisovanie absolutne vylucene. Co mi neprekaza lebo nosenie zbrane je aj urcita zodpovednost a preto sa to jednoducho treba naucit. Co sa tyka odpovedi vsetko som vedel, pri prvej pomoci som mal postrelenie chrbtice v oblasti brucha (cca uz to tiez neviem presne) tak som povedal par veci okolo toho a doktor nasledne hovoril o tom ako operovali chlapa co bol postreleny do brucha. Celkom zaujimve a aj neprijemne. Pri praktickej manipulacii som im povedal ze som zbran este nedzal a v poho. Policajti sa pocas celej skusky a pripravy spravali neutralne. Ani ma nedoje…. ani mi nepomahali ale policajtka sa sem tam usmiala a niekde ma doplnila takze dobre. ESTE DOPLNIM

K100 P1 - 31.3.2014 o 11:35

Odpovedať

ZE ZBROJAK MI VYDALI ZA 2 TYZDNE. Povolenie zbrane na pockanie a evidencia zbrane tiez na pockanie. Takze som kupil Kuracinu P1 v BB mk7 ram a dali na to zlavu takze za nejakych 430e. Bol som aj na strelnici a zatial som spokojny.

K100 P1 - 31.3.2014 o 11:38

Odpovedať

Este na doplnenie. Tahaju sa oblaky kde su otazky. Takze sa nespoliehajte na to ze dostanete NUTNU OBRANU alebo KRAJNU NUDZU. Ja som dostal otazku. (Zase to uz neviem presne ale nejak takto) Co je predmetom vyhlasky 555 atd… A tam som sa trosku poskrabal na cele ale nakoniec som si na daco spomenul.

K100 P1 - 31.3.2014 o 11:45

Odpovedať

No a este som zabudol. DIK ZA CLANOK MNE OSOBNE POMOHOL. Aj ked moji policajti to potvrdenie lekarskeho vysetrenia nechceli ako karticky ale vytlacene na A4 ale ja som spravil z toho karticku a tak zobrali si aj to. Aj tak to len zalozia do fasciklov a je. A niekedy 1 tyzden pred skuskou ma prisli domou pozriet policajti a vypitovali sa cosi u susedov ale potom prisli aj za mnou a spytovali sa ma preco chcem zbran preco Acko atd…

K100 P1 - 31.3.2014 o 11:50

Odpovedať

Teraz som na vážkach -už mi pár ludí povedalo, že momentálne na získanie A potrebujem najprv B a až po roku môžem požiadať o A. Ty si zjavne požiadal o A, „zdovodnil ho“ uplne banalne a dostal ho rovno… Spravne som to pochopil? Dakujem.

Chapman - 30.4.2014 o 13:27

Odpovedať

Správne si to pochopil. Podľa zákona môžeš ísť rovno na Áčko ak spĺňaš podmienky stanovené zákonom. To s tým Béčkom som čítal v nejakej diskusii, že ak nepoznáš dobre zákon a nie si asertívny, tak si to môžeš takto „zjednodušiť“. Ale prečo neísť rovno na Áčko? Čítal som skvelý komentár, že sú dva typy ľudí. Tí, čo to idú skúsiť a tí, čo to idú spraviť.

Breadfan - 30.4.2014 o 13:40

Odpovedať

Dakujem za clanok. Urcite mi pomohol a asi to vyskusam aj ja. Som zvedavy ake sance mam v Malackach. Viac krat som cital, ze to vsetko moze padnut uz na tom policajtovi za pultom.

andizv - 10.6.2014 o 15:05

Odpovedať

@andizv: Potom nam daj vediet ako si dopadol.

Breadfan - 11.6.2014 o 15:31

Odpovedať

velmi putave 2 casti, ale dlho uz nevidim „Happy End“ mas uz svoju zbran? ako si postupoval pri vybere? co ta ovplivnilo. dake problemy pri kupe? …
chceme pokracovanie 😀

Miro - 27.7.2014 o 20:10

Odpovedať

Samotna skuska nic nestoji?

Peter - 29.7.2014 o 14:24

Odpovedať

@Miro: Zbran este nemam, nie je na to budget momentalne. Vrazam peniaze do inych veci. Ale az si budem kupovat, urcite ako prva (a mozno jedina) bude nejaky model 1911 .45 ACP. Ale asi nejaka uz z tych drahsich custom modelov. Night Hawk robi velmi pekne veci, tak asi od nich nieco zoberiem. Ale na to musim nasetrit.

@Peter: Skuska je v cene toho kolku. Vsetky poplatky co som musel zaplatit, som uviedol v prvej casti clanku. Nic dalsie som uz neplatil.

Breadfan - 10.8.2014 o 12:23

Odpovedať

Skoda, ze som tento clanok nasiel az teraz ked uz mam skoro 6 mesiacov zbrojak.
Moja skuska prebiehala podobne a suhlasim s tebou Breadfan, ze „oralny“ opis toho ako vybijam zbran je malo na zhodnotenie uchadzaca.
Este davam do placu stranku webforum pre vsetkych co maju zaujem sa o ZP a zbraniach celkovo dozvediet viac.

Hektor - 22.8.2014 o 06:04

Odpovedať

@K100 P1: ahoj ja sa tiez chcem stat vlastnikom zp a tiez ma bude riest zvolen tak sa chcem opytat na ten dovod ktory si uviedol pri ziadosti o sk. A . Tak ako si pisal nieco seriozne. Urcite to nebola nejaka slohova praca tak daj aspon nejake body v skratke.Dakujem

riso - 8.10.2014 o 16:52

Odpovedať

Tá skúška: je pekné keby sa robila zborka rozborka a kontrola hlavne Technických vedomostí… keďže sami strelci budu zbrane cistit atd… ALE: pri tom počte zbraní, ktorý je na trhu je takmer nemožné pripraviť niekoho… jedine že by sa zaviedla neaká „štartovacia zbraň“ … ale uz to by porusovalo konkurencieschopnosť na trhu a bla bla bla… jedine zodpovedne krok po kroku doma s niekym skusenejsim 🙂

Roman - 28.12.2014 o 17:32

Odpovedať

Určite sa neplatí za vykonanie skúšky? Lebo na tejto stránke v druhej tabulke je poplatok 49,50€ za prvú skúšku. Diky
http://www.minv.sk/?spravne-poplatky-na-useku-strelnych-zbrani-a-streliva

Kubo - 12.1.2015 o 19:24

Odpovedať

Ja sa chystam na zbrojak 17. februara. Takisto mi padol moj plán s Ackom. Policajt mi iba povedal, ze najprv si mam spravit Bcko a po roku alebo tak nejak, ked nic nevivediem, si mam poziadat o Acko. Co sa tyka poplatku 49,50eur musel som ho tiez zaplatiť popri vsetkych tych ostatnych veciach ako su fotky, lekar, psycholog, kolky, ziadost…

gregor - 28.1.2015 o 16:43

Odpovedať

@riso: Ahoj. Precital som si tvoju otazku az teraz takze sa ospravedlnujem. Presny dovod co som pisal si uz nepamatam, ale nejaky tyzden pred tym som bol na turistike napadnuty psami, uz sa mi to stalo druhy raz a uz mi zasivali aj ruku aj nohu, takze som v dovode nemusel nic vymyslat skratka som napisal co sa mi stalo a nebol s nicim problem. Dovod som uviedol nejaky jednoduchy „na obranu svojho zivota“ alebo co sa tam pise a potom v popise odvodu na osobitnej A4rke som popisal co sa mi stalo. A teraz je situacia taka ze ak idem na turistiku sam tak si P1 berem sebou ale ked ideme viaceri tak nebudem zbytocne nosit sebou 2kg navyse. Na skupinu ludi si zatial tulave psi netrufli. Najhorsia situacia je ked turisticka trasa ide cez nejaku cigansku osadu. Tam z kazdeho dvora vybehne aspon 15 psov.

K100 P1 - 4.2.2015 o 13:33

Odpovedať

Docela mě překvapil postup získání ZP u Vás na Slovensku. Zvlášť když se poslední dobou u nás mluví o zpřísnění podmínek pro získání ZP a za vzor kromě jiného se dává Slovensko a jejich povinné psychotesty. Docela mě překvapuje, že se u Vás nedělá při zkoušce bezpečná manipulace se skutečnou zbraní a následná střelba na terč.
Když jsem dělal zkoušku odborné způsobilosti, která se skládá z teoretické části (testy ze zákonů a zdravotního minima) a praktické části – bezpečná manipulace s následnou střelbou. Zažil jsem jak komisař vyhodil několik lidí, protože zazmatkovali byť věděli přesně co mají se zbraní dělat.

Zdravím na Slovensko.

Otík Pláteník - 4.3.2015 o 09:56

Odpovedať

Aj ja som podal na A, zobrali mi to, hoci sa vykrucali, dokonca mi prislusnik s dvoma hvezdama povedal, ze to daju len armade, policii, ozbrojenym zlozkam a SZCO, pripadne ak som bol obetou trestneho cinu s ublizenim na zdravi (v zakone toto tvrdenie nema oporu) tak som mu to milo naznacil, dost zaboduje, ked ma clovek vsetko nachystane, vypisane spravne, pridr tam slusne obleceny a nie militantny typ v maskacoch s tetovanim smrtky a dobermana na krku. Odvodonenie tak na 3/4 A4, vykrucali sa, ale nakoniec ziadost vzali, ze keby daco, tak sa ozvu. Povedal som susedom, hliadka zatial neprisla, cakam na list o skuske. Dam vediet cast dva, ako to dopadlo. A dik za vlanky, boli super. Cena lekar 0, psycho 80, kolok 16.50, skuska 50 vajec, dalsie ad hoc doplnim, ked budem zas cosi calovat. Este ze sedia zbrojni inde, ako pasy, OP atd., lebo tam byva milion ludi po robote, a na ZP panuje jakysi klud.

Doktor - 18.3.2015 o 20:24

Odpovedať

Ano Doktor, ja som tiez pisal dovod preco chcem A na celu A4rku. Doktor dal spravne ceny a ja len doplnim aj ked nepresne preto ze si to uz nepamatam tak ceny berte s rezervou. Ale ja som platil lekara 50e, povolenie na nakup zbrane 16,50e evidencia zbrane 5e ale uz si sumy presne nepamatam tak vas nechcem mystifikovat ale v podstate za kazdy ukon som nieco platil. Mozno ta evidencia zbrane bola zadarmo uz neviem.

K100 P1 - 20.3.2015 o 06:25

Odpovedať

Pekný článok, ja mám skúšku v Malackách zajtra, tak som zvedavý. Knižku som asi 3x prečítal, snáď to nebudem musieť citovať, ale poviem to vlastnými slovami. No a manipulácia ak mi dajú pištol, hmmmm, neviem, keďže doteraz som strieľal len z revolveru a pištol som v podstate ani nikdy nedržal v ruke a zrejme ani nebudem, kkeďže by som chcel v budúcnosti revolver 😉 .

Mirco - 22.4.2015 o 00:36

Odpovedať

Tak dnešná skúška hotová. 8:00 stretnutie, 10 ľudí. 8:05 predstavenie komisie, rozdanie papierov a losovanie obálok s otázkami. Prihlásil som sa prví s tým že prípravu nepotrebujem. Pri piatej otázke už stačilo len začať a predseda komisie povedal poďme na ďalšiu atd, pri poslednej akože praktickej som mal odpovedať ako sa pripravím na strelbu na kovový terč viac ako 15m, keď som povedal, že okuliare netreba ale je lepšie si ich nasadiť, zastavili ma a poslali domov s vyhovel a to som sa zbrane ani nedotkol. 8:27 som opúšťal policajné parkovisko a v pondelok si idem po ZP 😀

Mirco - 23.4.2015 o 11:25

Odpovedať

@Mirco: Super gratulujem. Diky za pekny popis celeho procesu.

Breadfan - 23.4.2015 o 11:51

Odpovedať

Ahoj mirco chcem sa ťa opýtať nevieš aké si mal otázky..a mal si na skuške aj že čo hovorí paragraf ten a ten alebo čísla paragrafov alebo si stačí prejsť otázky čo máš v knižke Skuška odbornej sposobilosti..DIKI

JANO - 27.4.2015 o 18:54

Odpovedať

@Mirco: AHoj chcem sa ta opýtať aké si mal otázky na skuske??treba vedieť aj paragrafyy alebo stačí slovami mal si aj otazku napr. že čo hvoorí paragraf 55..stačí si len prejsť otázky čo su v knihe Odborná sposobilosť??

JANO - 27.4.2015 o 18:56

Odpovedať

Minulý týždeň som úspešne absolvoval skúšku z odbornej spôsobilosti. V komisii som mal dvoch policajtov a prokurátora. Mal som šťastnú ruku a vytiahol som si pomerne jednoduché otázky. 🙂
@JANO: Presné čísla paragrafov moja komisia nevyžadovala. Ani doslovné znenie od A do Z. Stačí to povedať svojimi vlastnými slovami a hlavne musíš rozumieť tomu, čo hovoríš.

elefant - 13.5.2015 o 08:35

Odpovedať

JANO – nie, nikto nepotrebuje presné znenie paragrafov. Stačí keď to vieš normálne ľudsky opísať vlastnými slovami. A aké som mal otázky? Presne si už nepamätám, čo som si teraz spomenul : – vymenujte zbrane kategórie B, – zakázané doplnky zbrane a zakázané strelivo. – strieľanie na kvový terč viac ako 15m, – strelné poranenia hornej končatiny so zásahom ciev a kostí, – napadnutie držiteľa skupiny A a jeho strieľanie potom na útočníka keď už odchádzal, – či je oprávnený chalan zo skupinou F zbraňou útočiť na niekoho, kto sa dobíja cez balkón, – či si povinný odovzdať zbraň na výzvu policajta pre trestné konanie, – tolerancia alkoholu pri manipulácii so zbraňou a viac si nejako už nevybavujem…

Mirco - 15.5.2015 o 01:22

Odpovedať

Velmi pekny opis a komentare. Diky, pomaha.
Tiez som v priprave na zbrojak. Ti, co ste ho robili v 2015, platili ste n apolicii kolkami, alebo hotovostou?
Diky

Milan - 20.10.2015 o 14:19

Odpovedať

Zdravim pani. Kedze k vybaveni ZP sa povedalo uz asi vsetko, tak sa chcem spytat, co si myslite o rekordnom pocte vydanych zbrani a to aj v nemecku ale aj u nas, cesko, atd… Uz to zacalo aj pred imigrantami, myslite ze ludia citia ze sa blizi nejaka kriza ci?

K100 P1 - 21.10.2015 o 11:18

Odpovedať

@K100 P1: serus prosim ta tiez si idem robit vo Zv ZP,ak si ho ty robil tento rok mohol by si mi napisat aku literaturu si pouzival,,?? resp. konkretnu knihu . Dakujem

patozv - 3.11.2015 o 21:36

Odpovedať

Ahoj,prosím ťa názov spomínanej knižky,Z ktorej si si pred spaním čítal mi vieš povedať? Prípadne aj ak ju nepotrebuješ posunúť za poplatok? diki

Petronela - 27.11.2015 o 22:02

Odpovedať

Ahoj,
aj policajt mi poradil dotycnu knihu, ktoru spominas. Len je vsade vypredana, ak ju mas alebo poznas niekoho kto ju ma a predal by, prosim daj vediet.
Vopred dakujem.
michalfelcantn(zavinac)gmail(bodka)com

Michal - 3.12.2015 o 10:38

Odpovedať

Ahojte.Na policii sa plati vsetko kolkami,treba mat presnu hodnotu,mna prislusnicka upozornila,ze na skusku mam priniest presne kolky 49,50,nesmie byt viac.Ucim sa z knihy od Majorosa-Majorosovej Odborna sposobilost pre zbrojny preukaz,modre vydanie,da sa kupit v Martinuse napr.

Topinambur - 4.12.2015 o 23:15

Odpovedať

patozv
Kniha sa vola SKUSKA ODBORNEJ SPOSOBILOSTI ZIADATELA O VYDANIE ZBROJNEHO PREUKAZU. V sucasnosti sa zakony tak rychlo menia ze z knihy som cerpal iba co sa v ktorom zakone nachadza a stiahol som si aktualne znenie zakonov. Teraz koli utecencom sa tiez bude asi nejedna vec menit. Ale kniha je dobra a treba si ju precitat aj ked niektore veci v knihe uz neplatia. Na to treba dat pozor. Samozrejme autor knihy tiez knihu aktualizuje, takze nove vydanie moze byt samozrejme aktualne, preto starsie vydania knih vas mozu zavadzat.

K100 P1 - 6.12.2015 o 19:58

Odpovedať

Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: