jeden komentár

Ako prežiť druhý rok v práci

Po roku už máte úspešne za sebou skúšobnú dobu, spoznávanie sa s kolegami, získavanie skúseností a zdokonaľovanie svojich pracovných schopností a zručností. Skvele sa orientujete vo svojich pracovných vzťahoch a povinnostiach. Najdôležitejšie ale je, že sa v práci cítite príjemne.

Je jedno, či otáčate burgre v mekáči alebo manažujete globálny projekt z najvyššieho poschodia v budove. Vaša práca vás musí napĺňať sama o sebe. Pokiaľ ste tam len pre výplatu a počítate každú minútu pracovného dňa, tak by ste odtiaľ mali čo najskôr vypadnúť. Presne ako spomínal Leonid v jeho článku – život je o tom byť šťastný a ak vo svojej práci šťastní nie ste, nájdite si inú.

Hej, ľahko sa mi to píše, ale zamyslite sa: je lepšie venovať čas hľadaniu nového lepšieho zamestnania alebo kysnúť každý deň v tej istej hnusnej práci len preto, že vám výplata „stačí“? V zamestnaní, ktoré vás baví, budete určite lepší ako v tom, čo vás nebaví a to ovplyvní aj váš plat a celkovú spokojnosť.

Takže, po roku vo svojej práci už by ste mali mať predstavu o tom, akú má pre vás perspektívu a akú budúcnosť vám ponúka a či je to tá správna budúcnosť pre vás. Pre tých, ktorí majú svoj prvý rok za sebou a nevedia ako ďalej, mám pár nasledovných rád.

Buďte dôležitou a integrálnou súčasťou vášho tímu a buďte nepostrádateľní pre váš projekt. To znamená, že musíte vedieť veci, ktoré ostatní nevedia a keď si zoberiete dovolenku, celí čas si vaši kolegovia budú hovoriť: „Kiež by tu tak teraz bol(a), nemali by sme žiadny problém.“ Na to je dôležité, aby ste neustále nasávali informácie a vedeli o všetkom čo najviac.

Buďte nároční – hlavne na seba. Nevyhýbajte sa novej práci a nebojte sa komplikovaných úloh. V konečnom dôsledku získate nové skúsenosti a ostatná robota sa vám bude zdať o to ľahšia. V očiach team leadera budete potom ten (alebo tá, aby som nebol sexistické prasa ako Leonid), kto sa ničoho nebojí a so všetkým si poradí. Takých ľudí si cenia v každej firme.

Majte inovatívne myšlienky a neustále rozmýšľajte čo, kde a ako sa dá vylepšiť. Samozrejme to potom aj vylepšite. Inovácia je jednou z najväčších konkurenčných výhod pre každú firmu a tá vaša si takýto progresívny prístup bude vážiť. Dôležité ale je vedieť rozoznať medzi prínosnými a zbytočnými inováciami.

Choďte ostatným príkladom. Správajte sa tak, aby ste ostatných motivovali k vyšším pracovným výkonom a zvyšovali ich morálku. Stačí, aby jeden z kolegov bol ufrflaný leňoch, ktorý neustále pindá na svoj nízky plat a občasné neskoré odchody z práce a ostatní kolegovia sa tým veľmi ľahko (a veľmi radi) nakazia. Buďte ten, kto príde do práce s úsmevom o 5 minút skôr. Nie je to veľa, ale urobí to dojem (aj na vášho manažéra). Obliekajte sa trošku na úrovni. Napriek tomu, že vaša práca nemusí vyžadovať každodenné nosenie obleku, pokojne si dajte na seba niečo elegantnejšie. Preháňať to samozrejme nemusíte. Dvíhať telefóny vo fraku naozaj nie je nutnosť.

Hlavne novým členom tímu musíte dať najavo, že vaša práca je zaujímavá a vzrušujúca, ale taktiež si na nej treba dať záležať. Nastavíte im tak určitú pomyselnú latku na vysokej úrovni a pokiaľ to nie sú leniví flákači, tak sa ju budú snažiť udržať (v lepšom prípade prekonať). Hlavne to robte tak, aby si aj váš manažér všimol, ako svojim správaním pozitívne pôsobíte na svoj tím a bude sa na vás potom pozerať ako na hodnotného hráča.

Nie je to jednoduché, byť takýmto žiarivým príkladom v tíme. Sám sa o to snažím, ale vyžaduje si to veľa úsilia. Musíte vedieť, čo na koho platí a taktiež mať určité páky aj na tím ako celok. Hlavne sa správajte tak, aby všetkým bolo jasné, že ste na ich strane. Pomáhajte svojim kolegom, sem tam doneste nejakú maškrtu pre tím, zorganizujte večerné posedenie pri pive a podobne.

Ďalšiu veľmi dobrú a užitočnú radu mi dal môj team leader – ak sa chcete dostať na vyššiu pozíciu, správajte sa tak, ako by ste tam už boli. Nebudete potom musieť svojim nadriadeným tlačiť do hláv kaleráby, pretože budete mať hmatateľné dôkazy.

Vo veľkej firme sa všetko hodnotí číslami, pretože nikto nemá čas podrobne študovať každého zo zamestnancov. Všetko sa zjednodušuje na čísla, vrátane vášho celkového výkonu. Napríklad v IBM, kde pracujem ja, je každý zamestnanec (vrátane manažérov) hodnotený PBC známkou (1, 2+, 2 a 3) a od toho sa potom odvíjajú vaše prémie a upravenie platu. PBC známka je vypočítaná na základe ďalších čísiel podľa kvantifikovateľných kritérií určených pre vašu pozíciu. Jednoducho povedané, na základe všetkého, čo sa na vašej práci dá nejako odmerať. Snažte sa teda pracovať tak, aby sa vaše výsledky odzrkadľovali na týchto číslach. Nech ste potom akíkoľvek skvelí kamaráti s vašim manažérom, ťažko vám vybaví zvýšenie platu, ak to nebude mať čím podložiť – a práve na to sú tie čísla.

V malej firme, kde sa každý s každým pozná veľmi dobre, je hodnotenie oveľa viac osobné a tam musíte zvoliť iný prístup. Tu vám ale moc neporadím, lebo čo som robieval v malých firmách (ešte ako brigádnik), tak som sa tam o nejaký služobný postup nesnažil a zaujímalo ma len mojich (ešte vtedy) 70 Sk za hodinu.

Buďte trpezliví, lebo nikto nemá čas sedieť nad vami a sledovať čo a ako robíte. Ak si svoju prácu robíte dobre, vaši nadriadení si výsledky všimnú, ale trvá to nejaký čas. Možno aj rok, kým bude ďalšie kolo hodnotení. Nehanbite sa občas svojim nadriadeným pripomenúť, čo sa vám podarilo. Niektorí si vedú záznamy o takýchto veciach.

Nebuďte ale počas hodnotenia prekvapení, ak na vás manažér alebo team leader vytiahne veci, na ktoré si už ani nepamätáte. Ako som povedal, keďže ste len jedným z mnohých, väčšina nadriadených na vás pozerá ako na čísla a záznamy v tabuľkách. Mňa nedávno pochválili za niečo, čo som ani nedotiahol do konca a napokon z toho ani nič nebolo, ale team leader si to ešte vtedy poznačil.

Vaši nadriadení vás musia vnímať ako partnera a nie ako hrozbu. Nemyslím tým, že sa im máte podlizovať a pchať do zadku. Namiesto toho buďte spoľahliví a šikovní, aby vaše meno bolo to prvé, na ktoré si spomenú, keď budú rozmýšľať nad tým, koho obsadiť do novo-uvoľnenej pozície team leadera. Alebo vám aspoň dajú pozitívne referencie, ak budete chcieť prejsť na iný projekt alebo do inej firmy. Nebuďte falošní a nesprávajte sa tak, akoby ste chceli vášmu nadriadenému vyfúknuť jeho miesto spod zadku. Z toho sú len problémy. Za tú krátku dobu čo v IBMke som, už som také situácie videl zblízka. Dopadne to tak, že nadriadený si od podriadeného nenechá kydať na hlavu a podriadený provokatér nakoniec odíde (alebo bude odídený).

Snažte sa v spoznávať ľudí aj v iných oddeleniach a na iných projektoch. Nikdy neviete, akú zaujímavú informáciu sa dozviete. A ak tam potom budete chcieť prestúpiť, budete tam mať človeka, ktorý sa za vás postaví a pomôže vám s rozbehom.

Okrem svojej hlavnej pracovnej náplne sa skúste zapájať aj do vedľajších projektov. Ja už svoju prácu poznám odpredu-odzadu a snažím sa venovať časť svojho pracovného času aj iným projektom, ktoré majú pozitívny vplyv na celý náš tím (alebo aj celé oddelenie). IBM sa inováciám nebráni a za dobré nápady (ktoré ale musia byť aj správne zrealizované) vás odmení.

Na záver chcem povedať to najdôležitejšie – v práci sa musíte cítiť príjemne. Od toho sa potom odvíja všetko ostatné. Mám v tíme kolegov, ktorých ich práca nebaví a nielen že sa to odzrkadľuje na ich pracovných výkonoch, ale má to negatívny vplyv aj na ostatných kolegov. Nemá zmysel robiť prácu, ktorú neznášate. Nerobte veci nasilu. Choďte do všetkého svojim tempom.

Ak ste ctižiadostivý workoholik a perfekcionista, good for you. Dosiahnete toho v zamestnaní veľa. Ak ste ťažký pohoďák, ktorý robí len to, čo musí a nič navyše, nečakajte zázraky. Ak ale svoju prácu neznášate, tak odtiaľ vypadnite. Keďže v práci strávite podstatnú časť svojho života, tak nemá význam, aby ste ho pretrpeli pre pár eur navyše. Peniaze sú vám naprd, ak máte neustále depky.



Pises super pracovne prispevky!!! Clovek by sa mal naozaj riadit podla tvojich rad, lebo su velmi uzitocne a pravdive, len skoda ze neviem byt vzdy motivovana a spravat sa v praci tak, ako by som mala. Niekedy som stastna, ze sa tam vobec rano dostavim.

Barbora - 12.7.2012 o 18:48

Odpovedať

Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: