komentárov 6

Nový vzhľad

Pri blížiacej sa príležitosti nového roka (a tiež z dôvodu opozeranosti starého layoutu) som sa rozhodol prerobiť svoj web. Ten starý sa mi už nejaký čas nepáčil, zdal sa mi moc preplácaný a neuhladený. Sranda, že keď som ho vyrábal, tak som bol nadšený z toho, ako pekne to vyzerá. Chute sa očividne menia.

Z toho dôvodu som sa pre tento krát rozhodol pre jednoduchší a elegantnejší dizajn. Niečo graficky omnoho „ľahšie“, aby sa to rýchlejšie načítalo a aby sa v tom aj návštevníci vedeli rýchlejšie zorientovať. Keď som už mal grafický návrh vo Photoshope hotový a pomaly sa púšťal do tvorby kódu, prišiel môj brat a povedal, že to vyzerá ako téma z hry Portal.

Vtedy som si uvedomil, že má pravdu. Je tam modrá ako v Portale, je tam oranžová ako v Portale, je tam biela aj tmavo-šedá. Dokonca to celé má aj takú „rozštvorcovanú“ tému. Lenže to som si uvedomil až príliš neskoro. Na návrhu som pracoval dosť dlho a milión krát som ho obmieňal a dolaďoval. Samozrejme, že už sa mi potom nechcelo to začať vymýšľať celé odznova. Takže, môj web má tému Portalu. Aj keď neúmyselne, ale má.

Návrh vo Photoshope

Návrh vo Photoshope

Konečná podoba webu sa len minimálne zmenila od návrhu. Napríklad som znížil výšku footeru a zmenil vzhľad tag cloudu. Taktiež som pridal reklamy.

Aby som bol úprimný, tak nad reklamami som začal rozmýšľať, až keď som mal template na zhruba 95% hotový. Lenže to už som mal kvantum prebdených nocí za sebou a nechcelo sa mi rozmýšľať nad ďalšou grafikou a celkovým spôsobom zakomponovania bannerov do dizajnu webu. Tak som ich proste bachol tam, kde sú. Pôsobia tam síce ako päsť na oko, ale možno to zvýši click-through rate. Uvidíme. Považujem to za taký malý experiment. A ak by sa niekomu tá reklama zdala fakt príliš do-očí-bijúca, napíšte mi. Vážim si každú konštruktívnu kritiku.

Čo sa štruktúry webu týka, tak tá sa značne zjednodušila. Už nerobím web stránky na objednávku a tak celá sekcia „O mne“, „Tvorba web stránok“, „Referencie“ a „Kontakt“ išli preč. Už ostal len blog pre mňa a Leonida. Ale ak by niekto chcel niečím zaujímavým prispieť, dajte mi vedieť.

Vo svojej terajšej podobe je teda už len ten blog a má 3 sekcie: „články“, „drísty“ a „hľadať“.

Články sú, myslím si, samo-vysvetľujúce. Sú to príspevky do blogu odo mňa a od Leonida. Tu nájdete všetky staré články v chronologickom poradí tak, ako v predošlej verzii.

Drísty je nová sekcia, ktorú som viacmenej musel vytvoriť na neustále naliehanie a rumázganie Leonida, pretože mi už pílil uši tým, ako chce častejšie „písať na internet“ bez toho, aby musel vyprodukovať nejaký dlhočizný článok. S tými neprestane, ale vraj sa potrebuje vyventilovať častejšie, tak nech sa teda ventiluje. Drísty sú teda jeho Twitter feed a nájdete ho pod nickom @leo_francisci.

Pre tých, ktorí by si tiež chceli dať Twitter feed do svojho WordPress blogu, odporúčam plugin Twitter_stream. Dá sa celkom dobre prispôsobiť, autor ho udržuje aktuálny (posledný update pár dní dozadu), je jednoduchý na konfiguráciu aj použitie a podporuje cache, vďaka čomu sa vám nestane, že sa vám nejaký čas žiadne tweety nebudú zobrazovať z dôvodu flood-protection na strane Twitteru. To sa mi podarila pekne dlhá veta 🙂

Posledná sekcia s dosť výstižným názvom „Hľadať“ slúži okrem full-textového vyhľadávania aj ako prehľad článkov v blogu podľa dátumu uverejnenia, kategórie a obsahuje aj kompletný tag cloud. Pôvodne som chcel jednotlivé zoznamy nejako pekne usporiadať, ale už som mal toho všetkého dizajnovania a kódenia plné zuby a tak to vyzerá tak, ako to vyzerá.

Screenshot sekcie "hľadať"

Screenshot sekcie "hľadať"

Jedným z rozdielov oproti predošlej verzii je aj používanie formátu PNG v dosť hojnej miere. Transparentnosť je fantastická vec a v kombinácii s CSSkom podporujúcim viaceré vrstvy obrázkov pozadia pre každý individuálny element sa dajú vytvoriť celkom zaujímavé efekty.

Napríklad ten veľký modrý header má ako pozadie najprv iba modrú farbu (ak by mal niekto vypnutý download obrázkov), potom PNG vrstva s jemným gradientom smerom zhora dolu po celej šírke, potom zaoblený gradient v pravom a ľavom rohu, no a nakoniec ešte jemné šikmé pásiky.

Časť s contentom má tiež niekoľko vrstiev, najprv šikmé pásiky na pozadí, potom tie jemné obdĺžniky, potom rozpixelovaná vignetta v strede hore a napokon tie modré vytrácajúce sa pixely pod headerom. Footer už je jednoduchší.

K menším zmenám patrí vyhodenie všetkých tých social bookmarkov, z ktorých polovica už asi aj prestala fungovať. Nechal som tu len Facebook like button a Twitter button. Chcel som web mať čo najjednoduchší a najpriamočiarejší.

V tomto duchu sa nesie aj formulár na komentáre. Už stačí len zadať meno a text. Váš mail a ani váš web ma nezaujíma. Captchu som zatiaľ tiež nezaviedol, nakoľko tých komentárov zase nie je až tak veľa, aby sa to nedalo odmoderovať a spam zatiaľ celkom úspešné končí tam, kde má. Zatiaľ sa vyskytol asi iba jeden false-positive prípad. Ak by som niekomu ukrivdil a spolu s ostatnými spam komentármi zmazal aj váš skutočný, tak sa vám ospravedlňujem. Ale nemalo by sa to stávať. Somariny ale samozrejme budem mazať aj naďalej (a že ich je hojne).

Na záver len toľko, že dúfam, že sa vám nový vzhľad blogu páči. Všetky pripomienky, pochvaly a kritiku smerujte do komentárov nižšie. Čítam všetky.

Ďakujem za pozornosť. 🙂



Hmm, novy design.. Mne osobne sa viac pacil ten predchadzajuci, asi to bolo tym, ze na mna pri citani tvojich textov posobil, neviem ako, ale povedal by so, ze ukludnujuco a „teplo“, narozdiel od tohto, ktory mi pride chladny. Podla mna by pomohla ina farebna kombinacia..Ale tak urcite ta budem sledovat dalej, bezohladu na dizajn, ide predsa o obsah, ktory mi casto pripada, ze som ho pisal sam.. 🙂 😀

Vlado - 5.1.2012 o 15:38

Odpovedať

…musim aj ja za seba povedat, ze pri tom starom vzhlade sa mi tie clanky vzdy citali lepsie…. a tak zivo… teraz mi to pride take umele, ale clanky a nazori (musim povedat ze hlavne tie od leonida) ma snad uplne vystihuju a budem ich citat nadalej 🙂

Sergejevič - 18.1.2012 o 04:53

Odpovedať

hmm,..nie je to zle…ale pacil sa mi viac stary. Bol podla mojho nazoru prehladnejsi a viac ma v tiahol do seba…

Sub7 - 20.1.2012 o 10:53

Odpovedať

Ale no neblaznite chalani, to mam zapnut staru temu a toto cele zahodit? 😀
Este pockam a uvidime co sa bude diat. Ale kazdopadne dakujem za feedback. Hlavne nech sa web Vam paci.

Breadfan - 20.1.2012 o 11:20

Odpovedať

Tak isto musím povedať, že sa mi páčila stará verzia. Teda stará ako stará. Skôr by som povedal, že tá vyzerala novšie ako táto. Bola príjemnejšia a lepšie sa mi čítalo 🙂

anonym - 3.4.2012 o 21:29

Odpovedať

Starý som nevidela a tento sa mi páči :)aspoň tu nie sú žiadne blbosti, človek si prečíta čo chce a ide preč. Žiadne náročné vizuálne podnety. A vždy je to lepšie také minimalistické, ako tie dnešné moderné vyšperkované hnoje 😀 Takže chválim

Klaudia - 16.5.2012 o 10:20

Odpovedať

Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: