komentáre 2

Užitočné PC aplikácie

Vážené susedy, babičky, mamičky a neznámi počítačoví „experti“, prečítajte si nasledujúce riadky veľmi pozorne, aby som si konečne mohol v pokoji pozrieť správy a nemusel tráviť večery za vašimi zabordelovanými počítačmi plnými starodávnych kartových hier a fotiek vašich vnúčat.

1) Ochrana PC

Toto je najlepšie vybaviť hneď na začiatku, ešte pred tým, než do počítača začnete inštalovať erotické šetriče obrazovky a smaljíkov do emailových klientov. Je mi jasné, že väčšine používateľov sa nechce platiť za antivírové programy a tak buď siahnu po pirátskej verzii (Toto nikdy nerobte! Pirátske verzie môžu byť upravené tak, aby vám ešte viac uškodili!) alebo voľne dostupné free verzie. Mne sa z bezplatných verzií osvedčili najviac avast! Free Antivirus a AVG Free. Obidva antiviráky sa veľmi rýchlo a jednoducho nainštalujú a od toho momentu len tíško bežia na pozadí, sem tam pípnu, že sa aktualizovali a pokiaľ sa vo vašom počítači nič podozrivé nedeje, tak si ani nevšimnete, že ich tam máte.

Ja pre istotu ľuďom na compy nainštalujem aj SpyBot – Search & Destroy. Ten dokáže veľmi šikovne a do hĺbky prehľadať všetky možné zákutia počítača a odhaliť všemožný malware, od trackovacích cookies až po keyloggery, trójske kone či adware. Vaša babka ho s najväčšou pravdepodobnosťou nebude vedieť použiť, ale budete ho mať poruke, ak si vás zavolá, lebo sa jej „tam niečo zase vypísalo“.

2) Údržba

Každý počítač treba z času na čas upratať, aby sa tak obmedzil proces „starnutia“, keď neustálym nabaľovaním ďalších a ďalších aplikácií dochádza k postupnému spomaľovaniu stroja. Vanilková inštalácia Windowsov (teda čerstvá, bez akýchkoľvek ďalších programov) sa na dnešných strojoch spustí do 30 sekúnd bez problémov. Môj služobný notebook plný firemných aplikácií sa do použiteľného stavu dostane po asi 10-15 minútach.

Z času na čas je potrebné počítač „prepláchnuť“ a zmazať všetky nepotrebné a dočasné súbory. Na to sa mne najviac osvedčil program CCleaner (Crap Cleaner) od firmičky Piriform. Jedným klikom z vášho počítača spoľahlivo odstráni súbory v koši, zlikviduje dočasné súbory prehliadačov, zmaže ich históriu, zbaví vás cache v Google Earth (ktorá sa pokojne môže po čase pohybovať rádovo v gigabytoch) a dokáže tiež špeci maličkosti ako resetovanie poradia položiek v Štart menu či zoznam Naposledy použité položky a to je len veľmi málo z možností, ktoré tento program ponúka. Taktiež vie prečistiť registre a zmazať z nich napríklad registráciu prípon takých súborov, na otváranie ktorých už v PC nemáte software. CCleaner dokonca ponúka niekoľko spôsobov mazania súborov od bežného vymazania až po niekoľkonásobné premazanie a prepísanie sektorov disku…to pre prípad, že plánujete disk predať alebo zahodiť a nechcete, aby v ňom jeho budúci majiteľ objavil vašu diplomovku či porno.

Ďalší program, ktorý pomôže vášmu PC lepšie dýchať, je tiež od spoločnosti Piriform a volá sa Defraggler. Slúži na defragmentáciu disku a využíva na to rozličné postupy, od rýchlej defragmentácie až po úplnú, vrátane presúvania súborov na vonkajšie časti platní pevného disku, kde je rýchlosť čítania najvyššia. Jeho používanie je jednoduché a v podstate stačí po spustení len jedným klikom spustiť proces a aplikácia sa už sama o všetko postará.

No a ešte do tretice utilitka s názvom Recuva. Tá slúži na obnovenie už zmazaných súborov, napríklad po vysypaní Koša. Po technickej stránke to funguje tak, že súbory v skutočnosti nie sú z disku zmazané úplne a nezmiznú. Sú iba označené ako vymazané a viac sa nezobrazujú a nezapočítavajú sa do obsadeného miesta na disku. Ich „bajty“ ale v skutočnosti na disku existujú, pokiaľ nie sú prepísané nejakými novými súbormi. Recuva dokáže tieto súbory úspešne obnoviť za podmienky, že ešte neboli prepísané novými. Ak sa vám teda opäť „podarí“ vymazať svoje fotky z dovolenky, máte šancu ich dostať naspať.

3) Komunikácia

V žiadnom počítači nesmie chýbať Skype. Dovoľuje vám v prvom rade telefonovať zadarmo so všetkými, ktorí ho tiež používajú, či už na PC, iPhone alebo akomkoľvek inom podporovanom zariadení. Dnes už Skype nájdete aj v niektorých televízoroch. Okrem toho sa dá cez Skype samozrejme aj chatovat a videotelefonovať – taktiež zadarmo. Takže žiadne hlúpe reči, pekne si ho dajte nainštalovať vašim lokálnym počítačovým expertom.

Trillian je aplikácia podobná Skype, ale slúži hlavne na chatovanie. Odlišuje sa hlavne tým, že podporuje mnoho chatovacích protokolov. Ak máte teda časť známych používajúcich ICQ, iní majú MSN a ďalší zase GTalk, tak pomocou Trillian sa môžete baviť so všetkými naraz v rámci jednej aplikácie (a dokonca v rámci jedného okna, ak vám to tak vyhovuje). Každé konto treba nakonfigurovať zvlášť a prepojiť so „zastrešovacím“ kontom Trillian Astra, ale potom môžete pristupovať ku všetkým svojim chatom z PC, z mobilu (existuje Trillian pre iPhone aj Android) a dokonca aj z internetového prehliadača. Rozbehnuté konverzácie a aj ich história sa prenášajú medzi zariadeniami, čo znamená, že môžete so známym kecať na mobile a potom sa prepnúť na PC, kde uvidíte váš predošlý rozhovor. Z Trillianu sa dá dokonca písať aj na vašu „stenu“ na Facebooku či chatovať a dokonca aj čítať príspevky z Twitteru. Chýba iba podpora Pokecu, že Leonid? 😛

4) Multimédiá

Na prehrávanie hudby môžem odporučiť Winamp, ktorý sa stal najpoužívanejším prehrávačom súborov mp3 v časoch, kedy ešte počítače na ich prehrávanie potrebovali všetok svoj výkon. Dnes tento program prehrá asi všetky typy multimediálnych súborov. Obsahuje rôzne rozšírenia ako Hudobná knižnica, Vizualizácie (vizuálne efekty reagujúce na prehrávanú hudbu), skiny a mnohé iné. Ja ale rád všetky tieto funkcie pri inštalácii povypínam a aj samotné okno prehrávača mám neustále skryté. Namiesto toho používam funkciu Global Hotkeys, pomocou ktorej môžem prehrávač ovládať kombináciou rôznych kláves. Napríklad Ctrl + Alt + Šípka vpravo preskočí na ďalšiu pesničku. Ďalšie kombinácie používam na Play/Pause, Stop a zmenu hlasitosti. Výhodou tohto je, že mi žiadne okno nezavadzia a prehrávač môžem ovládať aj počas hrania hier.

Na filmy a videá používam K-Lite Codec Pack. Jeho inštalácia sa na prvý pohľad môže zdať komplikovaná, nakoľko sa vás bude pýtať na mnohé pokročilé funkcie a nastavenia, ale sú predvolené takým spôsobom, že vám bude stačiť iba stále klikať na Next a hotovo. Balík obsahuje kodeky na prehrávanie tých najbežnejších formátov, ale poradí si aj s obskúrnejšími. Okrem toho vám nainštaluje aj Media Player Classic, čo je na použitie veľmi jednoduchý a šikovný prehrávač s podporou titulkov. Sú v ňom ale ukryté mnohé pokročilé funkcie pre ľudí, ktorí si všetko radi prispôsobia do najmenších detailov.

Na obrázky môžem odporučiť program Picassa, ktorý okrem prezerania fotiek slúži aj na ich zdieľanie. S tým ale ja moc skúseností nemám. Ak vám ale stačí sa na fotky pozerať v príjemnom užívateľskom prostredí, tak si ho určite nainštalujte.

Jeden čas som bol dokonca veľmi spokojný s programom IrfanView. Ponúka veľké množstvo funkcií a je aj celkom svižný. Jedinou jeho nevýhodou bolo, že u mňa nefungoval tak, ako by som chcel, keď som si kúpil další monitor. Možno to bola len chyba konfigurácie. Nakoniec som ale ostal pri starom dobrom prehliadači obrázkov zabudovanom priamo vo Windows.

No a pre tých, ktorí si radi filmy pozrú z mobilu počas jazdy vo vlaku alebo v škole na nudnej prednáške, je tu pre vás program s názvom Handbrake. Skonvertuje snáď všetko do viacerých formátov podporovaných asi všetkými dnešnými smartphone-mi. Pre tých, ktorí sa do konverzie videa nerozumejú, program ponúka prednastavené profily (iPhone, iPad, rôzne Androidové telefóny atď.). S mojim iPhone 4 mám také skúsenosti, že 700MB DVD RIP sa dá pekne „zmačknúť“ do 200MB bez viditeľnej straty kvality…aj keď na druhej strane na displeji mobilu aj tak nie je vidno, či je obraz kvalitný alebo nie 🙂

5) Internet

Na prehliadanie internetu slúži internetový prehliadač (prekvapivo). Nemá význam niekoho presviedčať o tom, ktorý je najlepší. Z čisto pragmatického hľadiska je najlepší ten, ktorý má najväčší podieľ na trhu. Keďže sú všetky browsery zadarmo, nič vám nebráni si ich nainštalovať jeden za druhým a vyskúšať, ktorý vám najviac vyhovuje pri vašom spôsobe používania internetu. Mne osobne najviac sedí Opera. Má príjemné užívateľské rozhranie, ktoré je na povrchu veľmi jednoduché, ale ponúka kopec možností, ako si ho prispôsobiť vlastným jedinečným potrebám. Má napríklad zabudovaného emailového klienta, vie natívne sťahovať torrenty a ponúka možnosť synchronizácie uložených formulárov (a odnedávna aj hesiel), záložiek, obľúbených stránok a iných nastavení medzi viacerými počítačmi. Ak teda máte pracovný počítač a doma povedzme notebook a desktop (alebo dokonca Operu na mobile), tak čokoľvek zmeníte na jednom zariadení, to isté sa zmení na všetkých ostatných. Vrelo odporúčam.

Hovoriac o torrentoch, určite sa s týmto pojmom v internetových kruhoch stretnete. Jedná sa o technológiu zdieľania (a teda aj sťahovania) súborov od ostatných užívateľov. Torrenty sú bohužiaľ opradené dosť negatívnou karmou, pretože sa používajú na nelegálne zdieľanie hudby, filmov, hier či porna. Tento spôsob šírenia software je taký populárny preto, že je prakticky nemožné ho nejakým spôsobom efektívne obmedziť a zaviesť pravidlá o tom, čo sa zdielať smie a čo nie. Sú tu na to zákony, ale tie je veľmi lákavé a jednoduché porušiť, keď vám na to stačí jeden klik. Ja v žiadnom prípade takéto praktiky nechcem odobrovať. Cez torrenty sa dajú rýchlo a spoľahlivo stiahnuť napríklad niekoľko gigabytové distribúcie Linuxu alebo iné voľne dostupné súbory. Hlavným pravidlom je nesťahovať to, čomu nedôverujete. Ak sa teda rozhodnete ponoriť sa do pestrofarebného sveta torrentov, určite na to používajte uTorrent. Je to miniatúrna aplikácia ponúkajúca obrovské množstvo funkcií, je spoľahlivá a na výkon vášho počítača nebude mať prakticky žiadny dopad. Rozhodne ale odporúčam mať neobmedzený internet, pretože na torrentoch je naozaj veľa zaujímavých „vecí“.

Poslednou z „internetových“ aplikácií, ktoré mám rád, je YouTube Downloader. Malý program na sťahovanie videí z YouTube. Skopírujete doňho link na konkrétne video a kliknete na Uložiť. Jednoduchšie to už byť nemôže. Okrem toho si môžte zvoliť kvalitu sťahovaného súboru a cieľový formát (podľa toho, či video chcete pozerať na PC, mobile alebo inom zariadení). Vďaka tejto šikovnej utilitke má pozeranie YouTube Full HD videí zmysel aj s pomalým pripojením.



Winamp je totalne na nič, pomalý, nestabilný, (najlepšia volba KMPlayer.) :-p

Noobster - 25.7.2011 o 10:57

Odpovedať

IM klienta by som odporucil digsby
na hudbu AIMP2
na video VLC
a na youtube aTube Catcher
s nazorom na internetove prehliadace suhlasim, kazdy uzivatel co je mu lepsie (ja som z FF presiel na chrome)
mozno este antivirak by som spomenul MS security essentials
a to ze nie kazdy fici na windowsoch 😀

freshmaker - 27.7.2011 o 13:34

Odpovedať

Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: