komentárov 8

iPhone 5?

Keď som sa prvý krát dozvedel o hračke menom iPhone, tak som bol veľmi skeptický a nad prístupom Applu ku koncipovaniu tohto prístroja som len krútil hlavou. Ozývalo sa to všade: „Nevie MMS, nemá GPS, nezvláda 3G, nepozná copy&paste, oklieštený Bluetooth…“ a čo ja viem čo ešte. Poviem vám úprimne, že som vývoj iPhonov (a ani iných Apple produktov) nikdy nesledoval, až kým neprišiel iPhone 4.

Odvtedy hltám každý článok a každé video. Videl som celú prezentáciu na WWDC 2010, kde Steve Jobs vychvaľoval do nebies nový úžasný Retina Display, procesor A4, operačný systém iOS 4 a ďalšie dobroty ukrývajúce sa v tejto zázračnej mašinke. Priznám sa, že odvtedy čakám, kedy sa iPhone 4 bude dať kúpiť na Slovensku.

Moju radosť ale pokazili vynárajúce sa problémy so signálom a tzv. „death grip“ spôsobujúci úplnú stratu signálu, ak telefón držíte ľavou rukou. Dosť som sa pohoršoval nad tým, že Steve zákazníkom odporučil, aby si k iPhonu kúpili aj Bumper za 30(!) dolárov. Predražený kus gumy, ktorý navyše vyzerá otrasne.

iPhone je sám o sebe veľmi pekný kus elektroniky (aspoň podľa mňa) a zakrývať ho nejakým krikľavým gumeným obalom je podľa mňa nemorálne. Navyše moja starodávna Nokia žiadne ochranné obaly nemá, nosím ju vo vrecku na nohaviciach a neustále ju kladiem niekam na stôl alebo iné tvrdé povrchy. Napriek tomu, že nemá špeciálne tvrdené sklo a ani telo z nerezovej ocele, nie je na nej jediný škrabanec.

Minulý piatok Apple zvolal výnimočnú tlačovú konferenciu, kde oznámili, že toľko spomínané problémy s anténou sú v skutočnosti dosť zriedkavé a že len asi nejaké jedno percento (ak si dobre pamätám) zákazníkov hlási takéto problémy. Potom novinárom tlačili do hláv, ako úpenlivo testujú všetky vyvíjané technológie a že im veľmi záleží na spokojnosti zákazníkov. Na dôkaz toho vyhlásili, že ku každému iPhonu 4 pridajú jeden bumper zdarma a tým, čo si ho už kúpili (za nehoráznych 30 dolárov), vrátia peniaze. A ak by sa niekomu iPhone aj tak nepáčil, môže ho vrátiť a dostane svoje peniaze naspäť. To znie ako dobrý kšeft.

Čo ma ale trochu zaráža je, ako sa Apple vyhováral pred touto tlačovkou na to, že na vine nie je zlá anténa či jej dizajn, ale softwarová chyba, ktorú mal opraviť update operačného systému. Nakoniec ale vysvitlo, že tou chybou je nesprávna signalizácia sily signálu (počet čiaročiek na displeji). iPhone vraj ukazuje príliš vysokú silu signálu na miestach, kde je signál v skutočnosti slabý. Preto potom pri zakrytí spomínaného miesta na anténe úplne vypadne signál. Táto softwarová „chyba“ sa tým pádom týka aj predchádzajúcich generácii iPhonov. V snahe odpútať pozornosť novinárov od ich problému Steve nehanebne zatiahol do „Antennagate“ aj ďalších výrobcov smartphonov – naozaj gesto hodné serióznej firmy.

Ja som si z toho vyvodil ten dôsledok, že Apple sa len snaží umlčať novinárov, pokým nepríde na spôsob, ako spomínaný problém odstrániť (ak sa to vôbec bude dať). Zároveň usudzujem, že teda všetky iPhony doteraz ukazovali vyšší signál, ako v skutočnosti prijímali a teda klamali. Tak či onak, Apple sám sebe hodil pár polien pod nohy.

Čo sa týka bieleho iPhonu, tak ten bol opäť preložený na „neskôr tento rok“. Údajne je to zapríčinené nejakými bližšie nešpecifikovanými komplikáciami pri výrobe. Môj názor je, že sa len snažia zvýšiť predaje tým, že biele iPhony uvedú pred zimnými sviatkami počas nákupnej horúčky. Určite sa na svete nájde niekoľko „Apple junkies“, ktorí si kúpili čierny hneď v prvý deň napriek tomu, že chcú radšej biely. Keď biely bude v predaji, kúpia si aj ten hneď v prvý deň. Čierny potom možno predajú. Len keď sa to už toľko odkladá, mohli by v Appli opraviť tie problémy s anténou.

Kdesi som čítal, že stratégiou Applu (aspoň čo sa mobilov týka) je v prvom rade užívateľská spokojnosť a prívetivosť (user experience). Po tom, čo som sa nedávno v Poluse trochu pohral s 3GSkom musím uznať, že sa im to darí. Treba ale pripomenúť, že napríklad funkcionalita copy/paste, posielanie MMsiek či možnosť voľby vlastného pozadia neboli vždy pre Apple samozrejmosťou. Dokonca sa vraj do rozpísaného mailu nedajú vkladať obrázky. Treba najprv vložiť obrázok a až potom písať text. Znie mi to ako poriadna hlúposť a dúfam, že som len niečo zle pochopil a že to nie je pravda.

Zo spomínaného mi ale vyplýva, že Apple tieto v podstate bežné funkcie vynechal úmyselne. Najprv nalákal milióny ľudí na atraktívny dizajn prístroja a GUI. Potom o rok neskôr vypustili do sveta novšiu verziu doplnenú o niektoré z dôležitých a u konkurencie už dávno používaných funkcií. Na ďalší rok opäť to isté. Veď prečo ryžovať len raz, keď môžu ľudí vyciciavať každý rok? Jedno im ale musím uznať – keď nejakú funkciu implementujú, tak je použiteľná.

Napríklad FaceTime nie je vôbec taká revolučná záležitosť, ako ju Apple prezentuje. Video-hovory existujú už roky. Koľko ľudí z vás ale kedy uskutočnilo video-hovor? A koľkí z vás ich používajú bežne? Výhodou FaceTime je, že využíva WiFi pripojenie, ktoré je lacné (ak nie zadarmo) a vytvorenie spojenia medzi dvomi prístrojmi (ale musia to byť iPhone 4) je záležitosťou jedného kliku, respektíve tapu. Konečne môžem viesť video-hovory aj so svojou babkou.

Zabudovaná kamera síce neoplýva kvantami funkcií, neponúka filtre ani efekty. Má len 5 megapixelov, ale robí fotky krajšie ako konkurenční 8 megapixeloví rovesníci. Video v rozlíšení 720p pri 30fps je tiež super vec na takú malú krabičku a navyše aj vyzerá ako HD video, nie len upscalované VGA video (ako to robí moja otrasná Nokia). K tomu si ešte prirátajte možnosť úpravy nahraného videa priamo v prístroji.

iMovie je síce veľmi jednoduchá aplikácia, ale čakali ste snáď niečo iné od mobilného telefónu? Skúste svoju senilnú babku naučiť používať Adobe Premiere. iPhone je telefón orientovaný na bežných ľudí, nie poweruserov. Teraz už ale aj ja zniem ako Apple fanboy, keď ho toľko obraňujem.

Dovolím si teraz predpovedať, ako bude vyzerať ďalšia generácia iPhonu. Najjednoduchšie by bolo povedať, že sa bude volať iPhone 5, ale na základe predchádzajúcich skúseností môžme odhadovať, že to bude najprv iPhone 4G s podporou 4G sietí (aké prekvapivé). Možno ešte pridajú nejakú minimálnu funkcionalitu a nazvú ju revolučnou a geniálnou a určite z nej Steve Jobs bude „very excited“, napríklad možnosť posielať súbory cez Bluetooth priamo zo štandardného interface. Nakoľko sa ešte nebude jednať o fungl nový dizajn prístroja, tak problémy s anténou a signálom budú pretrvávať.

Potom príde iPhone 4GS s rýchlejším procesorom, 7 megapixelovou kamerou a ešte jedným LED bleskom – tento krát vpredu, aby ste mohli FaceTime-ovať aj v noci spod periny a to nie len cez WiFi, ale aj cez 3G a 4G. Problémy s anténou budú vyriešené vďaka tenkému priehľadnému nevodivému povlaku nanesenému po celom obvode telefónu. Ten bude ale u niektorých ľudí vyvolávať alergické reakcie a po čase sa bude škaredo olupovať.

Až po tejto fáze príde na trh nový revolučný iPhone 5. Zhruba niekedy v roku 2012, kedy má nastať údajný koniec sveta. Či to ale bude zapríčinené práve existenciou nového zázračného telefónu, to sa dozvieme až vtedy. A čo také nové zázračné nám iPhone 5 prinesie? V prvom rade to bude možnosť rozšíriť veľkosť pamäte pomocou micro-SD pamäťových kariet. Tá bude ale obmedzená len na ukladanie multimediálnych súborov bez DRM ochrany, čiže stiahnuté elektronické knihy či aplikácie si na ňu nenahráte.

Ďalšou novou featurou bude HDMI výstup. Flash bude ešte stále v Appli tabu, ale keďže Steve je veľký vtipkár, zabudujú do iPhonu 5 podporu Microsoft Silverlight. No a nakoniec to bude vysúvateľná podpera v zadnej strane à la HTC Evo 4G.

Najvýraznejším novým dizajnovým prvkom nového iPhonu, z čoho bude Steve „very excited“ a „it has never been done before“, bude vysúvateľná hardwarová klávesnica zabudovaná do tela iPhonu. Ponúkne tak možnosť písania SMSiek bez toho, aby ste sa museli pozerať na displej, či ste sa nepreklepli. Zároveň sa s ňou budú dať oveľa lepšie ovládať hry a vďaka klávesovým skratkám bude navigácia v iOS 5 oveľa rýchlejšia a efektívnejšia.

Neviem ako vy, ale ja sa na iPhone 4 celkom teším. Prístroj ako taký sa mi páči a mojim potrebám absolútne vyhovuje. Len sa budem musieť nejako vyrovnať s hatermi, ktorí sa mi budú vysmievať a podpichovať ma tým, prečo som si nekúpil radšej telefón s Androidom, lebo ten dokáže aj to, to a to. No a čo sa týka iPhonu 5, tak na ten sa teším tiež, ale o kúpe sa radšej nebudem vyjadrovať. Uverím, až keď uvidím.



Aj mne sa paci iphone 4 ale u nas bude strasne predrazeny a bude len na pausal, co sa podla mna neoplati.

majo vajo - 25.7.2010 o 13:12

Odpovedať

radsej si kupim jablko v zelovoce ako v mobilshope 😀 aj za lacnejsi penaz , aj ked si na seba este nezarabam ( hadam budem niekedy 😀 ) tak si myslim ze ta cena je premrstena jak hovedo , to zajedno , a tie nedostatky mi za utrapy nestoja aj ked sa na tom daju robit pekne upravy ,a je to fakt cool ked sa na ulici vytiahnes s umelym jablkom , jednoducho telefon na zahryznutie 😉 … akurat idem za kamosom ktory mi ukazoval dve jablka kere jeden trosku prisadol a uz nejde (nacitat FW ), dalsi sa utopil tiez nejde … tolko od zaryteho hejtra jablk tolko moj skromnejsi nazor na Iphone ,

inak dizajn pekny … musim sklonit hlavicku …
inak clanok chvalim , celkom fajn , volba telefon je vlastne o prioritach ktore uzivatel ma , a co potrebuje …

nsd - 27.7.2010 o 11:11

Odpovedať

Pekny clanok ale iPhona 4 by som si tak ci tak nekupil patrim asi skor k tym „haterom“. Osobne som si kupil HTC Desire a tomu sa vazne nic nevyrovna 🙂 ale len moj nazor…

Desire - 27.7.2010 o 15:13

Odpovedať

na ovladacie vlastnosti iphonu nema ziadny telefon…pokial mas doma wifi alebo pausal na internet…tak to je nenahraditelny telefon…iphone sa zaklada na jednoduchosti…a nepotrebujem si na nom menit homescreenu podla toho aku mam naladu…moj iphone mi za 2 roky nikdy nezamrzol a nemal som s nim ziadny problem…su to maximalne spolahlive telefony

xD - 25.8.2010 o 00:04

Odpovedať

fakt super clanok,celkom som sa aj pobavil =D ja osobne som mal iPhone 3G takmer 2 roky a nevedel som si ho vynachvalit(upozornujem ze s jailbreakom),nic mi nechybalo…teraz mam par mesiacov HTC Desire,a rozmyslam na kupou iPhone 4,ale neviem ci mi nebude chybat flash,posielanie suborov cez bluetooth,super multitasking a widgeti…iPhone je krasny a Desire skaredy,tak uvidime 😀

slavo - 5.9.2010 o 19:10

Odpovedať

ja si idem iphone4 kupyt,vsetci maju iphoni tak preco nie ked ho vsetci maju a kupuju tak ako sa moze kazit,inak by si ho asi nekupovali !!!!

SASENKA - 11.9.2010 o 08:45

Odpovedať

Ano vsetci maju iphonI 😀 ked ho setci maju aj ho kupuju v plnych nakupnych kosikoch kopcom hore tak musis mat aj ty aspon pet 😀 kks som sa pobavil 😀 J jasneze vobec sa nekazia nie iba ked ho nedrzite v lavej ci pravej ruke tak nejde signal ? 😀 ha ha … tak si chod kupYt iphone 4 ked seci maju IPHONi 😀 hehe , fakt vyborny komentar , som sa pobavil , viem tym ze som to napisal som sa zhodil ale proste tento komentar iba myslienky typu “ tak keby si VSETCI co si VSETKO TAK kupuju kupili tejbl hovno tak si ho kupis aj ty LEBO SI HO SECI KUPUJU “

este raz pardon , len uz ma svrbeli prsty tak som to musel okomentovat …

abc - 29.9.2010 o 17:04

Odpovedať

fajn clanok, len by som dodal ze novy iphone urcite nebude podprovat 4G siete, pretoze tie su maximalne tak v japonsku a vo vacsine sveta este nie je poriadne ani 3G 😉 Fotoaprat vacsi ako 2 megapixely nema zmysel, ked si vyratate kolko ma pixelov full HD rozlisenie tak zistite ze to je 1.3 mega. Cize kazde vacsie rozlisenie zanasa len sum do fotiek a je to marketingovy tah lebo ostatne telefony maju 12 mega a su cool ake robia paradne fotky. 😀

tankista - 17.12.2010 o 18:53

Odpovedať

Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: