komentárov 21

Už si asi nikdy nevrznem

Som iba ja taký blb alebo aj vy ste už niekedy zažili, že vás niekto o niečo požiadal, vy ste mu ochotne pomohli a on sa vám potom od samej vďačnosti vysral na hlavu? Ja na tento nedostatok trpím už odjakživa a dávam to za vinu mojim rodičom, ktorí ma vychovávali v dobrej viere a v snahe urobiť zo svojho milovaného synáčika slušného a ctihodného občana tohto zaprdeného štátu.

Hovorí sa „za dobrotu na žobrotu“ a ja začínam chápať, čo tie slová znamenajú. Veľa krát som počul (a už aj sám zažil na vlastnej koži), že niekto zadarmo pomohol druhému len kvôli tomu, aby sa mu ten dotyčný potom za chrbtom vysmieval z jeho blbosti a naivity. Well FUCK THAT!

Nie som síce žiadny počítačový guru, ale ešte zvládnem nainštalovať antivirák alebo stiahnuť pár filmov z torrentov a moja rodičmi vštiepená ochota a bezúhonnosť ma núti druhým s takýmito vecami pomáhať. Moji milovaní susedia a všetci ich známi a neznámi sa o tom nejako dozvedeli a takmer každý deň mi vyvolávajú všelijaké divné čísla, či sa im neprídem pozrieť na comp, lebo im tam „niečo blbne, či čo“.

Pokiaľ práve sedím doma a nemám na práci nič lepšie ako nudiť sa a baštrngovať si opičáka, tak kľudne pomôžem. Keď ma už ale cudzí ľudia začali drzo ťahať od večere a ešte sa urážali, že nemám na ich poj***ný počítač zrovna čas, tak som si povedal, že serem ja na takých darmožráčov a cudzím ľudom za počítač už ani nepáchnem. To ste mali vidieť tú davovú psychózu. Odrazu som bol ja neochotný lakomý hajzel.

Jedna vec, ktorá ma neskutočne vytáča je, keď za mnou dolezie niekto, kto odomňa niečo chce a namiesto toho, aby ma slušne požiadal, tak sa ma spýta, či sa mne nechce urobiť to a to. Uvediem príklad: „Nechce sa ti vyniesť mi do bytu môj nový nábytok?“ No čo myslíš? Chce?!

Moja „obľúbená“ veta ale znie: „Tak čo, chceš mi pomôcť s diplomovkou?“ Jasnééé, po ničom inom netúžim, iba o desiatej v noci sedieť nad cudzou diplomovkou kvôli niekomu, kto nemá ani toľko chochmesu, aby vo svojej zabednenej hlave vykonštruoval jednoduchú vetu opytovaciu obsahujúcu kombináciu slov „prosím“ a „ďakujem“. Dotyčná osoba vie, na koho myslím a aj keď ťa mám stále rád, debila už pre teba zo seba robiť nebudem.

Netvrdím, že vyžadujem, aby predomnou ľudia padali na kolená, keď odomňa niečo potrebujú, ale nech sa netvária, že ja som nejaký ich poskok, ktorý hneď od samej radosti nabehne a urobí všetko, čo si pániček zažiada. Priznávam, že doteraz som bol naivný blb, ktorý veril tomu, že ľudia vedia oceniť dobrú vôľu, lenže to nie je vôbec pravda a ľudia si nevážia nič, čo je zadarmo. Cesta do pekla je dláždená dobrými skutkami.

Mám jednu známu, ktorá je už v pokročilom štádiu…hm…života a chodím jej pomôcť zvesiť záclony, umyť luster a opraviť zaseknutý počítač. Pokiaľ môžem, tak vždy prídem. Nikdy za to nič nepýtam a napriek tomu vždy dostanem niečo. Čokoládu, večeru, nejakú voňavku (aj keď len vzorku, ale predsa) alebo niečo iné, čo sa dá nájsť doma u dámy na dôchodku. Takýchto ľudí si ja nesmierne vážim a mám k nim veľkú úctu. Berte si z nej príklad.

No a prečo si už asi nikdy nevrznem? Hneď vám to vysvetlím. Na tú moju zjavnú dobroprajnosť, ochotu a naivitu sa totiž dajú celkom ľahko uloviť sexi kočky, hlavne tie inteligentnejšie. To mne vyhovuje. Tie vymleté rádoby herečky a modelky idú po prachoch a je im jedno, že dotyčný má ksicht ako riť paviána a inteligenciu betónovej steny. Ja mám rád šprtky. Elegantné, upravené šprtky v okuliaroch a peknom kostýme, ktoré túžia po mužovi, ktorý má city a pochopenie pre ich problémy. Také potom celkom úspešne reagujú na moju povahu a nejakým zázrakom tak prehliadajú môj face akoby vystrihnutý z Animal Planet. A sú poriadne nadržané! 👿

Bohužiaľ ich tá ich inteligencia nakoniec privedie k tomu, že si spočítajú, na čo všetko ma môžu využiť a už to nie je „Lejko, miláčik, keď mi nainštaluješ nových Simsov, tak si zo mňa môžeš urobiť ovocnú misu s čokoládovou polevou a hromadou šlahačky 😉 „, už je to „Leonid! Potrebujem, aby si mi okamžite nainštaloval Simsov, tak ma nezdržuj!“ Na to mám len jednu odpoveď.

Nie som žiadny milionár a deň za dňom strácam ochotu pomáhať druhým s ich sprostosťami a za peniaze to robiť tiež nemienim. Serem ja na vás, nájdite si iného blbca, ktorého budete využívať. Síce asi budem do konca života musieť venčiť valibuka vlastnoručne, ale aspoň sa nebudem cítiť ako niekoho dievča pre všetko. Okrem pár výnimočným ľuďom už opravujem počítač len sám sebe, s diplomovkami som skončil a tak isto aj so všetkým ostatným, pokiaľ sa vy ľudia nenaučíte používať čarovné slovíčka a neosvojíte si teóriu vďačnosti a úcty.

Týmto pre dnešok zatváram ventil na vypustenie pary z tlakového hrnca v mojej hlave a budem veľmi rád, ak sa v komentároch so mnou a ostatnými podelíte o váš názor na túto problematiku, či už patríte medzi naivných blbcov alebo sebeckých darmožráčov. Ďakujem.



poznam to. este stastie ze som to prestal robit pred par rokmi s vyhovorkou, ze chodim len na vikendy domov, tak nemam uz cas :)nechcel som byt grovian, kedze to boli moji kamosi, tak som im to takto jemne vysvetlil. a odvtedy mam pokoj svaty pokoj, a pomaham s takymi vecami len rodine =)

gusto - 28.6.2010 o 14:42

Odpovedať

„Daj psovi kosť, osere ti plot“. So všetkými sa nedá vychádzať, nie je zlé pomáhať, ani hlúpe, hlúpe je pomáhať takým, o ktorých vieš, že to berú tak ako si opísal. Ľanko sa zvyká na také pohodlie, že im všetko spravíš, ja sa rád pozerám na to, jak tých lenivých špkulantov moja neochota potom núti vracať sa k starým časom, keď museli hýbať riťou. Tiež ma serú, sú to sráči!

Bernard Kuras - 28.6.2010 o 18:30

Odpovedať

@Bernard Kuras: AMEN!

Leonid Francisci - 28.6.2010 o 18:42

Odpovedať

Pripájam sa. Ja patrím medzi úplných idiotov! Neviem to inak nazvať. Som totálne nepoučiteľný tvor. Ísť sama sebe na nervy je už vážne niečo. Obdivujem ťa, aj všetkých tých, ktorý dokážu surovo do očí povedať „Nie“. Potrebovala by som nejaký kurz, kde ma to naučia. Vždy keď niekto povie „Môžeš mi poslať ten labák?“ „Môžeš mi dať opísať úlohu?“ Okamžite som na nohách. To by bolo ešte v poriadku, keby si leňoši neschopní si urobiť jednoduchý labák aspoň uvedomili, že aj ja mám doma čo robiť a nie rozposielať blbé maily na stokrát ako sa im ráči spomenúť si na školu. A nakoniec to vôbec neocenia! Ale tiež poznám ľudí, ktorých môžem označiť za „charakter“. Tak ako tvoja známa. A preto stále dookola robím za druhých ich robotu v očakávaní, že im možno raz dopne, že to nerobím len tak z nudy.

Shou - 29.6.2010 o 21:58

Odpovedať

No , sice som s mladsieho rocnika ako asi vy , ale okrajom sa ma to tyka takisto , ale este viac dokaze nastvat ked sa po „obetavom pomahani“ stretnem s tym ze si to ti ludia zas sami pokazia ( myslim PC alebo tak ) , a popripade sa na mna tvaria , ze som im to ja este vac dokaslal alebo pod. ( akonahle odidem , pride carodej Pokazto a zahadne sa vsetko pokazi alebo nefunguje uz tak ako fungovalo ked som tam bol … ) potom sice vyzeram ako debil ja , ale aspon nechcu uz viac poradit , horsia vec je to , ked to funguje nadalej , neskor sa to pokazi a zas nevedia kde spravili chybu a chcu pomoct zas … 😉 … a prve co je potrebujem nainstalovat to alebo to PRIDI ( ziadne prides ???) alebo pod. no houby , inak par kamaratom vzdy rad pomozem
, ja to robim vetsinou tak ze pomozem dakomu kto pomoze aj mne … aspon nemusim byt ako prizivnik ja ani ten druhy …

nsd - 2.7.2010 o 11:20

Odpovedať

uz zacinam by nervozny a potrebujem davke kedy bude dalsi clanok ??

Dovo - 18.7.2010 o 17:24

Odpovedať

ako výkrik z mojej duše: 10 hodín robím v excely hydraulický výpočet pomocou vzorcov na 3 strany, tak aby ručný výpočet, ktorý trvá približne 6hodin čistého času zvládli tým že vpíšu jednu hodnotu do bunky J7 a v bunke D103 nájdu výsledok. A jediné čo mi na to bolo povedané je: „keby si to nespravil ty, tak to urobí niekto iný“.
a takých príkladov je viacej…

PetkoB - 19.7.2010 o 13:08

Odpovedať

Tazka pohoda tento clanok…ale bohuzial pravdivy, nie si ani zdaleka jediny kto je na tom takto. Nebude riesenim zacat robit to iste ako iny ludia, len tych inych ludi poslat do prdele…;-)

Adler - 27.7.2010 o 12:11

Odpovedať

nejdeme na kavu??

Dominika - 17.8.2010 o 20:15

Odpovedať

Ochota z mojej strany a dementnosť ľudí zo strany druhej je hrozné…Keď niekto potreboval požičiať peniaze tak som podľa možností vždy ochotne požičial a dotyčný so sľubmi, že áno vrátim, zajtra_ešte nemám na budúce_ešte počkaj…tak také reči už fakt nemusím…Povedal som si po zlých skúsenostiach (nebolo ich zase až tak veľa) DOSŤ! Nikomu zo seba debila robiť nebudem. Každý človek má dosť svojích starostí.

Isomut - 24.8.2010 o 13:41

Odpovedať

Vidim ze je viac ludi s takymto „problemom“ slusnej vychovy a ochoty pomocnej ruky (nemyslene dvojzmyselne). 🙂

Monika - 4.9.2010 o 11:48

Odpovedať

Tak niečo takéto poznám, ak môžem a je to v mojich silách tak vždy a rád pomôžem. Lenže ide o to že pomáham iba tým ľuďom, ktorý si to zaslúžia a u ktorých mám časom overené že mi za to aj budú vďačný. 🙂 Nebudem predsa robiť blbca zo seba pre niekoho, kto za chvíľku začne o mne šíriť klebety. Takých ľudí ja osobne neznášam… Pravda že rád pomôžem aj niekomu cudziemu, ale keď vidím že si to neváži, tak viem že je to posledná vec čo som pre neho spravil… Veľa krát som si už povedal: ,,Za dobrotu na žobrotu.“ a bohužiaľ, je to tak…

Inak musím dodať že je to super článok pri ktorom som si uvedomil, akí niektorí ľudia dokážu byť.

Filip - 6.9.2010 o 21:16

Odpovedať

nerozmýšľal si pospájať všetky svoje príspevky a spraviť z nich knihu?
Dobre som sa pobavila, máš talent písania hovorového slova a tak ani blondínky s tým nemajú veľký problém…a to je už aký kompliment :O))))))

oneDay - 23.9.2010 o 19:58

Odpovedať

zrazu je tu každý ten naivný blbec….po sebcoch ani stopy 🙂
inak : nechce sa ti preinstalovat mi Windows ? možeš si so mna spravit oblozenu misu

Baldo - 10.10.2010 o 14:28

Odpovedať

No pekne. Niečo mi to hovorí, lebo podobné veci robím aj ja…ale k takémuto záveru som ešte nedošla. Pekne napísané pekne… A mimochodom, nemá mi kto pretáčať strany keď čítam knihu, nechceš mi stým pomôcť? Dostanenš bábovku a čaj 😀
A píš ďalej takto od srdca, fajne sa to číta 😉

Katka - 14.10.2010 o 11:43

Odpovedať

Za dobrotu na žobrotu… Každý dobrý skutok bude po zásluhe potrestaný…
Každý máme skúsenosti s bezchrbtovými riaditeľmi zemegule, ktorí majú pocit, že možnosť čosi pre NICH urobiť musí byť každého poctou.
Len ozaj by stálo za to vydať celý tento blog knižne, dáávno som nečítal tak trefné postrehy a myšlienky.

peto75 - 24.10.2010 o 12:06

Odpovedať

Ahoj:)
Pravda co pises, je to tak..V dnesnom svete potrebuje snad kazdy pomoct, ale zistila som, ze ked tu pomoc potrebujes, narazas na samu neochotu.Uvidim, co sa vyvrbi z posledneho slubu, jedna osoba mi slubila velmi ochotne, ze mi pomoze, ale tak neni to iste. Ja som clovek, ze myslim na seba a tiez aj na druhych.Preto sa snazim pomahat tym, ktori to vedia docenit alebo tym, od ktorych viem, ze mi to vratia. Ale mnohokrat mam tiez pocit, ze pomaham, ale nejako sa mi to nevracia spat, tym nemyslim hmotne. Ale uprimne dakujem je na nezaplatenie.
Treba si cenit tych, ktori vedia brat, ale i davat a snazit sa byt rovnaky.

Tina - 26.10.2010 o 20:11

Odpovedať

Tiež som bol taký ako ty… Ale tie časy sa už našťastie nachádzajú v zabúdanej minulosti. Teraz keď niekto niečo chce, poviem mu narovinu čo ho to bude stáť (samozrejme nie kamarátom a rodine). Ale je tu jedna osoba pre ktorú by som spravil takmer čokoľvek, ale dotyčná má problém že si zvykla na to že sa snažím ochotne vyriešiť každý jej problém od expresnej opravy PC až po pôžičky ktoré nemusí vrátiť. A ešte proti mne štve svojho „drahého“ ktorému sa musím radšej vyhýbať ak sa nechcem s niekým mlátiť. V tejto chvíli má môj nový notebook na výlete v čechách a ja ako kretén si musím vystačiť s mojim stolovým počítačom, prípadne mobilom ak nie som doma a potrebujem ísť na net. Ale verím že aj toto skončí a konečne dostanem rozum a poviem jej iba jednu vetu: „Nie som štetka aby som urobil všetko čo si rozkážeš…tá to má aspoň zaplatené.“ Možno teraz vyzerám ako hajzel…ale otvorte oči a rozhliadnite sa okolo seba. Keď som to urobil ja, povedal som si prečo by som mal byť iný? Ja tiež chcem plnohodnotný a spokojný život a keď sa mám stále pre niečo naháňať, tak nech už to stojí za to 🙂 .

Wranieri - 16.11.2010 o 01:49

Odpovedať

vypytaj si za to peniaze… nie vela ale vzdy aspon nieco … pokial si ludia za nieco zaplatia hned to beru ako cennejsiu vec.

Tyraenel - 23.1.2011 o 01:43

Odpovedať

No bohužiaľ mám také isté skúsenosti presne v tom istom kamošom preinštalovať resp. nainštalovať drobné „primitívne“ programy a hry, ale našťastie tí ktorých považujem za lepších kamarátov mi to vždy oplatia akoukoľvek cestou a ženy to isté ale mám veľké kvéro čiže ma nič nesere ked sa nejaká brzda chce na mne ventilovať tak jej zväčším otvor tak že ju už nik neuspokojí a môže ísť kam chce 😀 a to ma neskutočne teší 🙂

zlobivecBB - 20.3.2011 o 18:36

Odpovedať

Strašne sa smejem :DDDD Suck My dick! – Dickheadz totál si to odfajčil 😀

Zoltán - 7.8.2012 o 22:52

Odpovedať

Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: