komentárov 7

Nestarnúce evergreeny – 1. časť

Niekto si po dobrom sexe zapáli cigaretu, niekto zase v momente zaspí ako 90-ročný narkoleptik. Ja mám po súloži chuť počúvať hudbu…na plné pecky. Dnes vám teda nebudem kaziť deň svojimi depresívnymi drístami o tom, aké sú naše médiá skorumpované, ľudia vymletí a život úplne na hovno. Porozprávajme sa radšej trochu o hudbe a o tom, aká je skvelá, nech je ten dnešok veselší.

Ak ste ako ja a máte radi živú hudbu hranú skutočnými hudobníkmi, ktorá neuráža vašu inteligenciu a vie obohatiť vášho ducha o zaujímavé a príjemné pocity a myšlienky, tak tento článok je práve pre vás. A keďže som sa rozhodol, že vás mám rád, pripravil som pre vás playlist pesničiek, ktoré vás len tak ľahko neomrzia.

Chvíľu mi trvalo, kým som svoj zoznam dal dokopy. Úmyselne som vybral také songy, ktoré nie sú moc známe, aby to pre väčšinu z vás bolo niečo nové a aby ste môj výber potom vedeli objektívne ohodnotiť. Zoradené nie sú v žiadnom špecifickom poradí. Každá má niečo jedinečné do seba a sám som sa nevedel rozhodnúť, ktorú z nich umiestniť na prvé miesto. Pre všetky som ale použil rovnaké hodnotiace kritériá: komplexnosť (niečo, čo nedá dokopy len tak hocijaký nagélovaný puberťák), šťava (to, čo vás donúti hrať na air-guitar), prednes (výborná interpretácia zo strany hudobníkov) a pocit, ktorý vo mne vyvoláva (asi najdôležitejšie kritérium).

Myslím, že už po prvých pár songoch vám bude jasné, aký štýl hudby sa mi páči, aj keď v jednom prípade budete asi prekvapení. Čo sa hodnotenia týka, tak to je silno relatívne. 1/5 neznamená úplne zlý song, iba na pomery tohto zoznamu. Každopádne sa ale stále jedná o skvelú skladbu. Tak poďme teda rýchlo na to, lebo mi tuším treba srať:

W.A.S.P. – The Idol

W.A.S.P. som proste musel dať hneď na začiatok zoznamu, pretože je to moja najobľúbenejšia kapela a ak by som bol bezohľadný hajzel, tak by som sem dal od nich asi každú pesničku, ale The Idol je jednoznačne ich magnum opus. Skladba tvorí časť príbehu rozprestierajúceho sa na celom albume Crimson Idol o chalanovi (Jonathan Steele), ktorý ušiel z domu od nevrlých rodičov do veľkomesta, aby sa stal rockovou hviezdou. Namiesto toho sa ale stráca vo víre drog, špinavých peňazí a nenažraných hudobných producentov. V The Idol sa Jonathan snaží vyrovnať so svojimi depresiami a hľadá odhodlanie zavolať domov svojim rodičom. Posledných slov, ktorých sa mu od matky dostane je: „Nemáme žiadneho syna.“

Komplexnosť: 4/5
Šťava: 3/5
Prednes: 5/5
Pocit: Príjemná melanchólia (nie však depresívna) od jednotlivých tónov na začiatku, cez akordy až po ultimátne sóla kvíliacej gitary.

Van Halen – Hot For Teacher

Na začiatok jedno upozornenie: Nebuďte ako tí naši pubertálni rádoby gangsta rapperi, čo si na ulici púšťajú „hudbu“ z mobilu na celé sídlisko. Táto pesnička totiž začína brutálnou salvou bicích a z pidirepráku na mobile alebo notebooku by to znelo iba ako slimačie prdy. Keď sa ale táto divočina rozbehne, už ju nikto nezastaví a vy pochopíte význam slov rytmus a tempo. Do toho potom gitara vyprstovaná až do žerava a vy máte kompletný recept na song do auta na naháňačky so strážcami zákona.

Komplexnosť: 4/5
Šťava: 4/5
Prednes: 4/5
Pocit: Energia, rýchlosť a jedna nadržaná učiteľka.

Wohnout – Banány

Túto prdel som prvýkrát počul ešte keď u nás vysielala Nova. Keď som ju po dlhej dobe opäť vyhrabal kdesi z útrob internetu, prirástla mi k srdcu ako čokoláda k bielej košeli. Nevinné intro na akustickej gitare dáva fanúšikom skupiny Wohnout tušiť, že sa čoskoro rozpúta divočina. Samozrejme chalani nesklamali a bez váhania vás pripútajú na bujarý kolotoč točiaci sa nadzvukovou rýchlosťou. Len si pred jazdou nezabudnite z vačkov povyberať všetky haraburdy a poriadne uviazať šnúrky na topánkach.

Komplexnosť: 3/5
Šťava: 4/5
Prednes: 3/5
Pocit: Ako malé decko s banánom…na húsenkovej dráhe…pod vplyvom alkoholu.

Dokken – One

V roku 1967 vznikla skladba s názvom One a na svedomí ju má pán s menom Harry Nilsson. Vzdelávajte sa. O dva roky neskôr sa kapela Three Dog Night rozhodla vziať do rúk tento klenot a dať mu niečo, čo mu síce nechýbalo, ale v konečnom dôsledku mu pridalo na hodnote – nový rozmer. Z melancholickej takmer uspávanky urobili energiou nabitú pecku, ale s nutnou dávkou decentnej elegancie. Potom prišiel rok 1999, kedy si legendárna kapela Dokken povedala, že oprášia tento drahokam a ozdobia ho zvukom súčasnosti a nespútanej energie. Výsledkom je nadupaná skladba obsahujúca všetko od fantastického spevu, cez výrazný rytmus bicích až po melodické sóla elektrických gitár.

Komplexnosť: 4/5
Šťava: 4/5
Prednes: 4/5
Pocit: Keď vyrobíte skvelé víno a necháte ho pár rokov dozrievať, tak sa z neho stane vzácny poklad. S touto piesňou je to tak isto.

Metallica – Whiplash (Mexico City)

Kapelu predpokladám, že nemusím predstavovať. Song Whiplash sa nachádza na ich debutovom albume Kill ‚em all a je v podstate o nich a o živote metalovej kapely – divoké koncerty, dlhé vlasy, alkohol a road-tripy. Je to jediná ich pesnička, v ktorej sa spomína názov kapely. V origináli ide o pekný song, relatívne jednoduchý (na ich pomery) a s dobrou koncepciou. Chalani tomu dali ale úplne iné grády na turné Live Shit – Binge&Purge, kde Lars svojimi dvojkopákmi naštartoval zemetrasenie minimálne 9. stupňa Richterovej škály a James s Kirkom si dali spolu dvojité sólo takým spôsobom, že sa vám z toho zatočí hlava. A ja som si myslel, že rýchlejšie sa to už zahrať nedá…ó ako som sa mýlil!

Komplexnosť: 4/5
Šťava: 5/5
Prednes: 3/5
Pocit: Časť textu dokonale vystihujúca pocity pri počúvaní: „Bang your head against the stage like you never did before!“

W.A.S.P. – High On The Flames

Ak mám ísť po smrti do Pekla, tak jedine cez zástupy stratených duší na ohnivom hot-rode s havraňou babou v jednej ruke a horiacimi vidlami v druhej, zatiaľ čo bezradní čerti bežia za mnou lapajúc po dychu a snažia sa ma zastaviť skôr, než prerazím brány Helldorada. Lucifer, dávaj si bacha, bo Leonid Francisci už si brúsi zuby na tvoj trón 👿

Komplexnosť: 3/5
Šťava: 4/5
Prednes: 4/5
Pocit: Ťažká frajerina!

Týmto pre dnešok končíme, ale nebuďte sklamaní. Budúci pondelok tu bude na vás čakať pokračovanie, v ktorom nájdete nielen ďalšie skvelé songy, ale aj to spomínané prekvapko a dokonca jednu pesničku, ktorá odomňa dostala 5/5 v každom ohľade. Čágo belo, šílenci!



super pesnicky len skoda ze sa nedaju rovno stiahnut. sice by som niektore ohodnotil trochu inaj ale aj tak super, tesim sa na buduci tyzden 🙂

KarolKo - 9.6.2010 o 05:11

Odpovedať

Nazdar su to paradne pesnicky ale ked ich hladam po nete nejak ich nemozem najst a stiahnut… nemohol by si mi ich poslat na maila?

Libor - 9.6.2010 o 22:45

Odpovedať

@Libor, nehnevaj sa, ale pesnicky mailom posielat nechcem. Kazdopadne ich urcite zozenies na Amazone, iTunes alebo podobnych strankach.

Breadfan - 10.6.2010 o 05:52

Odpovedať

ok aj tak dakujem 🙂

Libor - 10.6.2010 o 08:34

Odpovedať

Ja mám najradšej hip-hop a rap, ale myslím, že si práve rozšíril moje obzory, za čo Ti ďakujem. 🙂

smajlinka - 13.6.2010 o 10:41

Odpovedať

Nezabudni na Brand new sin- House of Rising Sun . Vtedy som dcital ten clanok v ktorom bola tato piesen pocuval som ju asi 3 hodin dookola a ked som isiel spat a ked som vstaval vkuse. To bola ta nejgenialnejsia pesnicka co som kedy pocul.

Dovo - 13.6.2010 o 18:51

Odpovedať

@Dovo: Ani sa ti nedivim, ja to iste, ale nechcel som sem davat ten isty song viac krat. Neboj, aj v dalsom dieli sa mas na co tesit 😉

Leonid Francisci - 13.6.2010 o 20:47

Odpovedať

Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: