zatiaľ žiadny komentár

Nejaké novinky na mojom webe

Keďže moje posledné skúškové obdobie už mám pár tyždňov za sebou, mal som čas venovať sa aj iným veciam ako škole. Nebudem sa tu rozpisovať o tom, čo všetko som za ten čas robil, aj tak to nikoho nezaujíma. Pár vecí by som ale predsa len chcel spomenúť, pretože sa týkajú môjho webu.

Tí z vás, ktorí sa sem zvyknú pravidelne vracať si asi všimli, že sa trošku rozšírila funkcionalita webu. Pribudli ikonky na sociálne záložky ako Digg, Facebook, Reddit, Stumble Upon a podobne. Mal som v pláne pridať aj tlačítko na uverejnenie článku na Twitter, ale trochu okolo toho váham. Jednak je prispôsobenie vzhľadu a funkcionality ich tlačítka Retweet o niečo komplikovanejšie ako v ostatných prípadoch a zároveň neviem, ako moc je Twitter na Slovensku populárny. Nepozeral som si ešte žiadne štatistiky a nie som tam ani zaregistrovaný, takže momentálne nemám absolútne žiadneho poňatia, či sa oplatí s Twitterom babrať alebo nie. V priebehu nasledujúcich týždňov sa tým začnem zaoberať, keď na to bude čas.

Neprehliadnuteľnou zmenou je, že pribudla reklama. Je to jednak aspoň malá finančná výpomoc mladému usilovnému študentovi, ktorý sa snaží zarobiť si na Kofolu 😉 a zároveň taký môj malý experiment a snaha získať skúsenosti s fungovaním PPC reklamy na internete v praxi.

Ďalšia novinka v mojom blogu sú tagy k článkom (alebo ako ich nazýva WordPress – nálepky). Napravo v bočnom paneli sa nachádza „tag cloud“, ktorý určite väčšina z vás pozná, takže ho nebudem popisovať. Taktiež sa ku každému článku hneď pod nadpisom zobrazuje zoznam priradených tagov, pričom každý z nich je klikateľný. Zaujímalo by ma, aký je váš názor na usporiadanie tagov v „oblaku“. Podľa abecedy? Podľa váhy? Náhodne? Skúšal som rôzne kombinácie a neviem sa rozhodnúť. Ak na to máte svoj názor, budem rád, ak mi tu necháte komentár.

Na webe sa udiali aj nejaké ďalšie, menej významné zmeny a to napríklad klikateľné meno autora článku, ktoré vás zavedie na stránku so všetkými článkami od daného autora.

Uvedomujem si, že príspevky na mojom blogu pribúdajú dosť nepravidelne. Je pravda, že by som mohol články písať „vopred“ a nastaviť ich automatické uverejnenie na nejakú konštantnú dobu, ale niekedy aj vyše mesiac nemám čas alebo nápad niečo zmysluplné napísať a uverejňovať všelijaké bezvýznamné kraviny len preto, aby niečo pribudlo, to mi je proti srsti. Na to tu je Leonid Francisci 😛 Pointa tohto odstavca je, že som pridal RSS, nech vás vaše čítačky môžu upozorňovať na nový obsah automaticky. Odkaz nájdete vpravo v hornej časti bočného panelu.

Ďalšou novinkou je ikonka komentárov pod napisom ku každému článku. Tá nielen že zobrazuje počet komentárov k danému príspevku, ale po kliknutí na ňu sa obrazovka plynule presunie na dané miesto (pomocou jQuery a pluginov scrollTo a localscroll). Pozrite si zdrojový kód webu, ak vás zaujímajú detaily. Ja sa pracovať s jQuery ešte stále učím a študovaním zdrojákov iných webov som odhalil zopár fajn trikov, ktoré plánujem v budúcnosti využiť.

A keď už sa bavíme o budúcnosti, tak by som asi mohol prezradiť, že sa chystám kompletne prerobiť „ne-blogovú“ sekciu webu. Chcem skúsiť nejaký zaujímavejší a elegantnejší štýl s netradičným ovládaním a hlavne sa zbaviť tých zdĺhavých a nezáživných obkecov, ktoré sa mi voľakedy zdali ako dobrý nápad. Už mám zopár celkom sympatických návrhov, ale zatiaľ si ich nechám pre seba.

Okrem toho chcem trochu zapracovať aj na svojom blogu. Tí vnímavejší z vás si asi všimli, že sa nebojím používať transparentné PNG-čka. Myslím si, že pri dnešných rýchlostiach internetových pripojení tých pár kB navyše nikomu neublíži. Nekompatibilitu s IE6 a staršími som sa rozhodol ignorovať. Je rok 2010 a ja som za to, že technológia má napredovať. Nech sa spamätá Microsoft spolu s ľuďmi, ktorí ešte stále tieto múzejné kusy používajú.

Urobil som aj light-weight verziu svojho webu pre mobilné zariadenia. Zatiaľ je to spravené tak, že sa template prepína na základe identifikácie user-agenta. Časom možno mobilné stránky presuniem na vlastnú subdoménu, niečo ako mobil.breadfan.sk.

Ešte by som k tým plánom do budúcnosti chcel dodať, že momentálne experimentujem s animovanými tlačítkami pomocou CSS. Rád by som eliminoval použitie JavaScriptov na minimum (aj keď jQuery sa asi tak skoro nezbavím, ale onmouseover a podobne by som rád zlikvidoval), ale bude si to vyžadovať nejaký čas a metódu pokus-omyl. Nejaké rozpracované tlačítka už mám, ale online je iba tá bublina s počtom komentárov. Ak by sa niekomu zobrazovala nesprávne, dajte mi vedieť.

Uvažujem aj nad tým, že začnem prispievať nejakou vlastnou tvorbou, aby som aspoň niečim obohatil komunitu web dizajnérov, nadšencov a študentov tohto remesla. Na začiatok možno nejaké ikonky, návody a rady zozbierané z netu. Vlastné rady moc rozdávať nemôžem, keďže sa sám stále učím.

Posledná konrétna „vec“, ktorú by som chcel v blízkej budúcnosti pridať, sú vetvené komentáre. Nebudú sa teda zobrazovať iba ako jeden komentár za druhým, ale bude možné na jednotlivé komentáre odpovedať, pričom odpoveď bude jasne vizuálne vyznačená, aby bolo zrejmé, kto reagoval na koho komentár. Niečo ako veľmi zjednodušené diskusné fórum.

Rozmýšľal som už aj nad tým, že by som dal ďalším ľuďom možnosť prispievať svojimi vlastnými výtvormi v mojom blogu, nech je nás autorov viac a nech častejšie pribúda nejaký zaujímavý obsah. V konečnom dôsledku z toho získajú aj čitatelia. Ak by teda niekto z vás mal záujem ventilovať si svoje frustrácie, ponúkať rady alebo nejako inak zabávať a vzdelávať čitateľov tohto blogu, dajte mi vedieť a možno spoločne niečo vymyslíme. Neberte to ale moc vážne, to len tak nahlas rozmýšľam 😉 Uvidím, aká bude odozva a podľa toho sa rozhodnem, ako budem pokračovať. V každom prípade odvážnym šťastie praje, kto hľadá – ten nájde, trpezlivosť ruže prináša a tak ďalej.



Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: