komentárov 28

Čo nejdeš von na vzduch?!

„Furt len sedíš pri počítači, od rána do večera! Nikam nechodíš, nemáš absolútne žiadne záujmy! Už si sa učil do školy? Šak počkaj, keď od toho počítača oslepneš a budeš musieť behať po doktoroch!“

Určite sú mnohým z vás tieto slová povedomé. Určite si ich mnohí z vás aj beriete k srdcu. Potom ale treba dobývať ďalší hrad, prejsť ešte jeden level, pozrieť ešte jedno video alebo napísať ešte jednému kamarátovi…a sme zase na začiatku.

Ja som ako decko trávil väčšinu času vonku s kamarátmi. Doma bola nuda ako na cudzom pohrebe. V telke dávali lautr nič a internet, milé deti 21. storočia, ten neexistoval. Ísť s kamarátmi von a zabíjať nudu nejakou lumpárňou a chuligánstvom bola jasná voľba. To bolo ale ešte na prelome 80. a 90. rokov.

Spomínam si, ako sme so spolužiakmi zo základky vytopili nejakú podzemnú šachtu neďaleko nášho domu, podpálili sme školský dvor, pobili sa s inými chalanmi a posledné vreckové utrácali za Pedro žuvačky…pokiaľ neprišli tie s tetovačkami.

Potom ale rodičia jednému z kamarátov kúpili počítač. V tej dobe to bolo niečo úžasné. Kto mal doma počítač, ten bol king a všetci ostatní sa k nemu chodili pozerať, ako hrá hry. Chudáci moji susedia, tí keď si kúpili počítač (a to ešte na ich pracovné účely), ja som za ním strávil viac času ako oni všetci dokopy. Asi by bolo teraz na mieste, aby som sa im poďakoval za ich trpezlivosť a veľkorysosť voči mne…ďakujem.

Cesta zo školy domov už nesmerovala cez ploty a súkromné pozemky. Ja som po škole vždy skončil u kamaráta, kde sme sa striedali v hraní Prehistoricu, Xenon dvojky a Goblinsov. To boli časy mého mládí.

Škoda len, že ja som bol ten posledný chalan na sídlisku, ktorý sa musel priživovať na ostatných, ak som chcel postrieľať pár náckov v starom Wolfovi. Zatiaľ čo ostatní si vymieňali hry na disketách spolu s fantastickými zážitkami, ja som len závistlivo vykukoval spoza rohu ako úchyl na detskom ihrisku.

Priznám sa, v tom období som bol najväčší lúzer v okolí. Kým spolužiaci drtili Dooma, ja som si kopal loptu o barák. Bol som vyvrheľ, odpadlík a nikto. Už ani náš pes nechcel, aby som ho venčil.

Potom to ale prišlo ako blesk z jasného neba. Rodičia zahlásili, že kúpia počítač. Ja som sa tešil, až som mal z toho penu u huby a keby som mal chvost, tak ním vrtím. V tej dobe fičali 486ky, ale naši povedali, že kúpia 386ku, lebo nejaký predavač im poradil, že 486ku by som aj tak nevyužil. Mamľas ale nevedel, že od toho, či je tam 3ka alebo 4ka závisí moja street-cred a zároveň aj možnosť začleniť sa späť do kolektívu. Ále čo, sral to pes…aj nič je lepšie ako hovno a aj 386ka je lepšia ako kopať si loptu o barák.

Na moje veľké prekvapenie dorazila domov jedného dňa veľká krabica s nápisom IBM Aptiva a keď som sa dozvedel, že v nej je najnovší typ počítača, takzvané Pentium, tak môj život zrazu nabral úplne iné obrátky. Odrazu všetci chalani s ich spomalenými a prehistorickými 486kami boli tí lúzri a ja som bol ten, za kým všetci doliezali, keď si chceli zajazdiť s Lamborghini v Need for Speed.

Dnes už staručká Aptiva leží na polici u kamaráta rozrezaná na kúsky, prvý Need for Speed vidím len zo záberov na YouTube a nebyť DOSBoxu, tak už ani neviem ako vyzerá EGA grafika. Nuž, časy sa menia, doba pokročila a ľudia zistili, že počítače v sebe toho skrývajú oveľa viac ako iba vŕzgajúcu disketovú mechaniku a haldy prachu.

Už len samotný fakt, že teraz píšem na počítači článok, ktorý si za chvíľu prečítajú milióny návštevníkov tohto webu (skôr iba desiatky – pozn. Breadfan) značí o tom, že internet a kompjútry už sú pre nás absolútne prirodzené a pre niektorých ľudí dokonca nevyhnutné.

No a teraz sa konečne dostávam k pointe tohto článku. Ja sám trávim kopec času za počítačom, lebo iba tam nájdem americké filmové klasiky zo 70. rokov, pokecám si so vzdialenými rodinnými príslušníkmi a sem-tam si zahrám svoju obľúbenú hru, keď sa potrebujem odreagovať. Nič z toho ale nerobím na úkor svojho reálneho života, ktorý mám už od čias základnej školy. Mám reálnych kamarátov, s ktorými zájdem cez víkend na reálnu kofolu, na reálnom bicykli prejazdím celé reálne okolie a sem tam skočím s nejakou reálnou holkou do kina alebo na večeru.

Čomu ale stále nerozumiem je, ako došlo k tomu, že nám tu vyrastá generácia detí, ktoré mali konto na Facebooku skôr ako občiansky preukaz. Je to zanedbávaním výchovy zo strany rodičov? Môžu za to médiá a konzumný spôsob života? Moja kamarátka mi nedávno povedala veľmi múdru vetu, keď som jej povedal, že nie všetci ľudia dostanú rozum do vienka už pri narodení. Ona na to: „Všetci ľudia sa narodia s rozumom, ale niektorí si ho nechajú vymyť telkou a internetom.

Vždy, keď narazím na internetovú komunikáciu dvoch „dospelých“ slečien z druhého stupňa základnej školy rozoberajúcich ich internetové vzťahy, je mi normálne šoufl. Navzájom sa predbiehajú v tom, ktorá má viac mien v zozname kamarátov, ale pritom ani jedna netuší, čo to slovo „kamarát“ v skutočnosti znamená. Len preto, že mi niekto okomentoval fotku v profile, mu ešte nebudem požičiavať peniaze a ani mu nepomôžem vymaľovať byt. Nie že by som od tých báb chcel, aby rozoberali Einsteinovu špeciálnu teóriu relativity. Skôr ma desí, že im tieto pokrivené hodnoty ostanú už navždy. Keď mi raz jedna dospelá (22) baba na prvom rande zahlásila, že ma ľúbi, tak som čumel ako báger na tvrdú hlinu. Láska na prvý pohľad? Nemyslím…mám totiž doma zrkadlo.

Internet je dnes tak prepchatý emóciami, všetci sa ľúbia a všetci si posielajú pusinky a objatia, osobne sa ale vôbec nepoznajú. Všetky tieto emócie potom strácajú význam a mne je to proste nechutné. So svojou prvou priateľkou ešte z čias gympla som chodil niekoľko mesiacov, kým som našiel odvahu jej povedať, že ju ľúbim, nie to ešte, že ju milujem. Pre mňa tie slová majú totiž dosť vážny význam a nerozhadzujem ich okolo seba ako zrno holubom. Dnes keď mi baba povie, že ma ľúbi, ja jej odpoviem, že ja ľúbim aj zmrzlinu.

Počítače sú fajn vec, ak si potrebujete pozrieť spoje MHD alebo si chcete diskrétne kúpiť análny vibrátor. Bohužiaľ je ale naša spoločnosť (a hlavne mladé generácie) tak zdegenerovaná týmto pohodlím, až mám strach mať deti. Čo z nich vyrastie? Omrvinkami obsypaní emo-tlustoprdi snažiaci sa zaujať svoje neexistujúce okolie tým, že budú každých päť minút písať na Twitter o tom, že majú depresiu z nedostatku pozornosti?

Mám kamarátku, ktorú keď sme nedávno volali s partiou von, tak sa na nás vyprdla, lebo vo WoWku práve mali nejakú veľkú grillovačku, či čo. Ďalší kamarát sa cez internet zoznámil s nejakou Američankou a už rok a pol spolu chodia…háčik je v tom, že sa nikdy osobne nestretli. Tiež poznám jedného debila, ktorý píše články o web stránkach a myslí si, že na to zbalí nejakú sexi šprtku.

V podstate som chcel povedať toľko, že ľudia sa postupne presúvajú zo skutočného sveta do toho virtuálneho, kde sú možno mnohé veci oveľa jednoduchšie ako v realite, ale celé je to tak nemastné-neslané, až sa mi z toho pretáčajú budíky. Za chvíľu to tu bude vyzerať ako vo filme Surrogates. Ďakujem pekne, ale takú budúcnosť ja nechcem.

Nebuďte ako niektorí ľudia a neseďte celý deň za počítačom. Vyhoďte si Facebook a Pokec zo záložiek, odostrite si okná, vybehnite na čerstvý vzduch a stretnite sa s kamarátmi, ktorých ste už roky nevideli inak ako na obrazovke počítača… Ale načo vám to vlastne hovorím? Tí z vás, ktorí majú vlastný rozum, to už dávno robia a tí, čo ho nemajú, dobre vám tak.

Svoj prejav by som rád ukončil vtipnou anekdotou: Sedí počítačový maniak za počítačom, horlivo ťuká do klávesnice, keď sa zrazu strhne: „Pane Bože, veď ja som závislý od počítačov! … Niekde tu o tom niečo musí byť!“ Hahaha… *cvrčky* Hm… Ok!



Leonid!..konečne!už bolo na čase tvoje články mi začínali chýbať:)

S!cK - 2.2.2010 o 20:05

Odpovedať

Moc pekný článok 😉

vitti. - 2.2.2010 o 21:46

Odpovedať

Teraz budem trochu kvákať.
Ja si pamätám tie časy, keď som dostala prvý počítač. Bola to..ehm… niečoosemšestka.:D Na tom sme hrávali ešte SuperMaria a mimozemšťanov s glogom(čítaj zvon do záchoda)namiesto chodidiel. Koniec kvákanice.

Kyselá Špiónka - 3.2.2010 o 00:41

Odpovedať

Vydarený článok naozaj … ved aj ja keď som bol malý tiež sme behávali s Kamarátmi po vonka hrali futbal pred mestským úradom 😀 a dnešné deti … dnes už taký prváčik na základnej škole už má Mobil s neviem čím všetkým a doma ho čaká počítač s internetom … ja keď som bol prvák na základnej škole (1998-1999):)tak som nemal žiadny mobil ani počítač s internetom

Rob9O - 3.2.2010 o 08:55

Odpovedať

o 2 tyzdne mam 30 rokov a tento obsypany text vo mne vyvolal prijemne spomienky na mladost, ach ako ten cas leti a ludia sa menia. sam som vymazal svoje facebook konto ale je mozne ze ho na cas obnovim, aby som zvolal ludi na malu party a na FB sa to da jednoduchym nastavenim eventu ;] ale nejak mi to nechyba, citim sa ovela viac v kontakte s realnym svetom, viac sa venujem manzelke…

s nazorom, ze internet vymyva mozgy sa neda nic len suhlasit, taky oldfag /b/tard to ma v zivote zrejme trochu zdeformovane internetmi…

mozno mam zvlastny nazor ale internet by sa mal zbavit anonymity, rovnako ako realny zivot, to by sa aj nasi politici nebali o zivoty na zaklade diskusnych prispevkov, a hoci to pride mne i mnohym z nas mozno komicke, virtualny a realny svet sa zmiesavaju a stracaju sa medzi nimi hranice. na internetoch ideme casto nechat srdce a emocie v hadkach na roznych forach a diskusiach, no akosi zabudame na tie realne emocie, a to, ze realny zivot nam moze dodavat energiu a chut zit naplno.

Posledny tyzden je fakt zaujimavy, zacinam mat internetov po krk, tej spiny, stupidity, nenavisti a mudrovania, pretvarky a umelych emocii…

vyborny clanok, ako keby som ho pisal sam ;]

skoda ze som na to prilis lenivy, no s vypustenim FB sa aj cas najde na prestavbu a kvalitavine dvihanie urovne vlastneho blogu, tak sa necham sam prekvapit ;]

leonid si king, neprestavaj s publikovanim!

wayne - 4.2.2010 o 09:04

Odpovedať

nerozmyslal si nad napisanim knihy ??? lebo ja by som si ju urcite kupil 😀

dovo - 4.2.2010 o 19:28

Odpovedať

S tou knihou by to nebol najhorší nápad! Moju knižničku by určite potešila ďalšia vtipná a hlavne inteligentná literatúra. x)

Shou - 4.2.2010 o 21:58

Odpovedať

jasné dnes na pohyb nikto nemá čas. šeci su zavretý doma za počitačom. alebo mladý ludia idú von až po zotmení .. na pivo a takh. Ale som si istá že za všetko môže internet. 😀

Marianna - 13.2.2010 o 13:13

Odpovedať

Krásny článok,Plne s Tebou súhlasím.Je to umelý svet bez emocií.Si ma dostal s tou babou že Ťa miluje.Presne taku vec som povedal babe tak za po roka!Teraz sa doba zmenila je rýchla,umelá,nemá to čaro.

Milan plyšový - 22.2.2010 o 20:56

Odpovedať

Zdar, síce mnoho vecí v tomto je pravda, ale musím ti aj v niečom aj oponovať. Počítače sú síce hlúposť väčšinou času a tiež to nejako nepreferujem, radšej si idem s kamarátmi zabehať alebo proste len tak na turistiku niekde. Ale voči FB, musím povedať dačo aj na obranu-spoznal som mnoho ludí s ktorými sme si celkom dobre sadli, len problém bol v tom, že sú daleko (FR, USA alebo „len“ na druhom konci Slovenska), takže aspon v tomto mám ako tak kladný vzťah voči FB, lebo bez neho by som sa ťažko skontaktoval s niekým, kto mi chýba. Ale všeobecne ti dávam za pravdu, ludia menia mozog za počítače… 🙂

Zdeno - 19.3.2010 o 21:50

Odpovedať

D.O.K.O.N.A.L.E. ..

Donna - 9.4.2010 o 12:04

Odpovedať

Ironia je, ze po precitani si 50% ludi uryvky, alebo dokonca cely clanok hodia do profilu/statusu na pokeci, facebooku, twitteri, MySpace… Pocitac je ako vyhoda, tak nevyhoda. Prevazna vacsina ludi pouziva pocitac kazdy den a dokonca nanho hladia pocas 8 hodinovej pracovnej doby. Ja osobne nemam problem aj si nieco zahrat, ale treba vediet co je vela. Treba si uvedomit ze svet nekonci, ked clovek dostane „perma ban“ alebo nedostane ani 1 „like“ na svoj prispeok…

Fefko - 13.4.2010 o 18:46

Odpovedať

„Potom to ale prišlo ako blesk z jasného neba. Rodičia zahlásili, že kúpia počítač. Ja som sa tešil, až som mal z toho penu u huby a keby som mal chvost, tak ním vrtím.“ …Genialne 😀

builder - 14.4.2010 o 00:16

Odpovedať

Ahoj,moc hezký článek.

Tomáš - 14.4.2010 o 14:08

Odpovedať

dost vystizne:)

Alex - 14.4.2010 o 18:55

Odpovedať

super článok, ten úvod, ten som si presne zažil 🙂

Michal - 15.4.2010 o 12:28

Odpovedať

Cau!
obdivujem Tvoj styl pisania! clanky su presne o tom ako to v zivote je..precital som si ich zopar…fakt ty keby si napisal knihu tak si ju v momente kupim a slubujem, ze nebudem sediet za pocitacom 😀 😀 : …mas v sebe hrozne velky talent!!! clanky mi hovoria z duse…suhlasim so vsetkym co v nich pises !! len tak dalej!

Lukash - 15.4.2010 o 23:54

Odpovedať

Pekny clanok, akurat mi to trochu nesedi 🙂 ..
myslim, ze si protirecis, ak hovoris ze si mame radsej zrusit FB konta, atd a ist von – pritom tu mas tlacitka na share :D.. prepac, ale trocha mi to nejde dohromady..

dalej si myslim, ze si trocha ovlivneny americkymi filmami, kedze sucasnost v nich vacsinou takto vystupuje.. a ak mam pravdu, mal si o nich tiez napisany clanok.. – dam taky priklad, kamos ktoreho poznam osobne, cize nie nejaky internetovy je z ameriky z new yorku.. zil tam 8 rokov, a nema mail, FB ani nic podobne.. s PC vie narabat maximalne to co sa trochu naucil.. cize vobec nieje pravda ze aka je to hroza kazdy je zavisly, tucny a neviem este aky..

som rok ’97 a som skazeny? ak si to myslis ;)..
moje detstvo bolo podobne.. ziadny net, mobil ani nic take.. proste iba vonku, na bycikel, korcule.. i ked som tieto „vymozenosti“(elektroniku) drzal asi skor v rukach nez ty, nemyslim si ze by to nejak ovlivnilo moje zmyslanie..

dalej by som dodal,ze na FB nemam nikoho koho by som nepoznal osobne..

nehovorim ze vsetko je super, nic netreba riesit ale nemam rad hadzanie celej mladeze do jedneho vreca.. ale myslim si ze to bude stale tak.. ti starsi stale komentovali mladsich aky su skazeni a jak je to hrozne co to bude za ludi.. tak ako vy komentujete nas, my zas na mladsich a tak dalej 🙂

scasti suhlasim, ale dost je tam s cim nie.. inak ostatne su super clanky..

Adam - 17.4.2010 o 21:52

Odpovedať

priznam sa, ze sa mi trochu do oci vryli slzy pri citani tohto clanku .. je to smutne 🙁 kde su tie casy..a najhorsie je, ze par rokov dozadu, som sa vykaslala na kamaratky, ktore ma volali von, lebo som musela hrat hru na pocitaci…a potom sa to uz vsetko pretrhlo.. hryzie ma kvoli tomu svedomie.. dost..ale dikybohu sa to teraz akosi, sice pomaly, ale znova vracia do tych straych kolaji..sice sa uz nehrame na postavicky z oblubenych animovanych serialov, ale aspon sa stretavame, chodime kade tade..aspon nieco

macka - 18.4.2010 o 11:44

Odpovedať

Dostala som sa k tvojmu clanku prave cez FB :). Pacil sa jednej mojej kamaratke, tak som si ho aj precitala. Na prvy pohlad je to velmi citatelne, ale ked na chvilu zodvihnes pohlad od monitora a od komentov, tak mozno napadne aj teba, ze si tu vlastne napisal len nieco, co uz mnoho inych bolo napisalo – povedalo. Chyba mi v tom nieco, co by bolo originalne, co by na dany problem pozeralo z ineho pohladu. Z pohladu, ktory by vniesol nejaky novy uhol, novu optiku. Ja viem, ze zijeme v dobe, kde sa vlastne uz len cituje to, co uz niekto povedal. O to je to tazsie a je to vyzva skusit povedat nieco inak. Bodaj by sa ti podarilo, lebo citatelsku zakladnu uz mas 🙂 – teda aspon podla komentov.

katkachan - 18.4.2010 o 15:14

Odpovedať

Ja mám chatu v úplnom zapadákove. Je bez elektriny a bez vody !! A ja si už neviem predstaviť život bez toho aby som aspon raz za rok tam išla a bola tam minimálne jeden týždeň!!…To sa už nedá. Proste tam sa cítim oveľa lepšie ako niekde kde je plno internetu a nevem akých debiliniek !….Ale zase na druhej strane musím podotknúť, že vďaka internetu som spoznala super babu a je to moja vážne dobrá kamarátka anpriek tomu že býva v Topoľčanoch a ja som z Banskej Bystrice! Je prvda že som sa s ou aj stretla ale neviem si pôredstaviť nepísať si s nou !

petuska - 9.8.2010 o 21:05

Odpovedať

Tak obyčajne moje sedenie za počítačom bolo požrať nové články na programujte.com doplniť si nejaké znalosti na builder.cz pozrieť mailovú schránku. Keď tak zapracovať na nejakom tom AddOne do OFP,Arma, Arma 2, dnes už aj tento blog. Moje „ísť von“ skončilo keď sme sa presťahovali do dediny Madunice – prdel sveta. Samí sedláci alebo lepšie povedané ľudia s takou inteligenciou, že… 15 ročný sa dokáže zasmiať na vtipe „Ide dážďovka na bicikli a zlomý si nohu.“ pri tom rozmýšľa nad ním minútu a potom sa 15 minút smeje. Lenže dnes ísť von v mojom veku (15)? Kam majú chodiť decká medzi 13-18 rokov. Detské ihriská sú pre deti do 12. A do barov a na diskotéky je možný vstup len od 18 (aj keď ich usporiadateľom je to značne jedno). Keď si sadneme niekde na obrubník pred nejakým barákom tak nejaká zúfalá rachétla hneď po nás kričí čo tam robíme bordel a to sa len smejeme. No nech nám to zakáže. Popravde ti to detstvo závidím. Závidím aj otcovi keď mi hovoril čo povymýšľali s kamarátmi. Ako si vyrábal v posteli keď bol chorý súrikové guľôčky =). Ako kradol po záhradách ovocie atď. Dnes si nemôžete ísť nikde opekať bez toho aby ste si za to zaplatili 20€, nemôžete sa zasmiať bez toho aby na to niekto zareagoval, proste aj tak zväčša tým deckám okrem toho internetu nič nezostáva. Ale kto má rozum, ten si predsa len niečo nájde. Ja napríklad takú turistiku. Vyberiem sa niekam kde som ešte nebol, poblúdim po poliach stratím sa v nejakom lese vídem na zlom konci, potom sa snažím nájsť nejakú cestu, prídem do dediny o ktorej viem že je 23 km od miesta kde bývam a do 21:55 čakám na autobus. Takže to moje detstvo zas až taká nuda nie je =).

Peter Mego - 27.8.2010 o 19:56

Odpovedať

hejhou suhlasim s dovom, to s tou knihou nie je zly napad 🙂

Jakub - 22.10.2010 o 22:40

Odpovedať

hej no fosilne paliva nam dali celkom dobre moznosti a tak to vyzera xD . no pozri sa na to trochu obsirnejsie kamo, internet nam poskytol zaujmave moznosti ktore tu nikdy neboli a uz mozno ani nebudu. ako ma to aj nevyhody hej napr ze ludia trochu prestavaju chapat realitu proste ziskaju zdeformovany pohlad. vidiet to vsade. neviem ale ci to je zrovna zjednodusenie skor by som povedal ze zaciname viac verit iracionalite. len to proste je zase na dlhsiu studiu a uvahu pretoze aj obdobia racionality a iracionality sa v roznych obdobiach striedali /osvietenstvo/racio) renesancia-romantizmus(silna iracionalita) tazke je teraz nieco urcit. budeme potrebovat cas a pozriet sa na to s odstupom a potom zvazovat a hodnotit xD tiez tazko povedat ci to ze dnesna generacia ma svoj zivot medzi stolom a pocitacom je az take zle lebo tym ze sa meni cela spolocnost cely system , ako vzdy zahynu neprisposobyvi. je to haluska no a ak ta to zaujma urob daky sociologicky vyskum 😀

zakys - 21.12.2010 o 22:11

Odpovedať

BOA omyl ako delo to co som tam napisal ze renesancia je iracionalna plz premaz 😀 sry len vies pisanie mi dako nejde vzdy znervozniem a potom taketo faily : D

zakys - 21.12.2010 o 22:17

Odpovedať

Ako,že emo-tlustoprdi- to bolo naozaj vrchol mojho smiechu! Obdiv!

Shira - 31.1.2011 o 14:06

Odpovedať

ma to ešte pisať niečo tu na konci,..klobuk dolu pred tym clovekom ktorý konecne napísal čo ma už dlho serie,….diiky brona….

maxo - 16.4.2011 o 04:11

Odpovedať

je vedecky dokazane ze hranie pocitacovych hier zlepsuje zrak a dokonca vylieci tupozrakost aj u dospelych ludi… co sa lekarsky inac nikdy nepodarilo u ludi starsich ako 10 rokov

Jozo - 4.9.2011 o 21:27

Odpovedať

Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: