zatiaľ žiadny komentár

Ako sa inšpirovať pri tvorbe webu?

Kreativita je nevyhnutnou vlastnosťou každého webdizajnéra, ide predsa o tvorivú činnosť. Vymyslieť niečo originálne a pútavé úplne „od piky“ je podľa mňa dosť náročné. Ak ste jedným z mála vizionárov, ktorí zavrú oči a zbadajú pred sebou poletovať tvary a farby, aké ešte nikto nevidel, dobre vám tak a ja vám môžem len závidieť. Ak ste ale obyčajný smrteľník, ktorý potrebuje pri akejkoľvek tvorivej činnosti takpovediac nakopnúť (ako aj ja), tak vám môžem dať pár rád z osobnej skúsenosti.

„Pravda je tam vonku“

V prvom rade prestaňte pozerať do počítača. Stačí sa poobzerať okolo seba po miestnosti, v ktorej sedíte a pokiaľ ste aspoň trošku všímaví, nájdete kopec vecí, ktorými sa môžete inšpirovať. Neviete, aké pozadie by mal web mať? Inšpirujte sa textúrou steny, dverami od skrine alebo povrchom vášho pracovného stola. Chcete niečo menej organické? Poobzerajte sa po niečom s lesklým povrchom alebo nejakom zdroji svetla. Potrebujete vymyslieť nejaké zaujímavé rozloženie prvkov? Tak sa pozrite, ako máte usporiadané (alebo porozhadzované?) veci v šuflíkoch.

Ďalšou možnosťou, ako sa inšpirovať, je ísť von. Ja osobne uprednostňujem dni, keď je vonku pekné počasie, obloha je modrá a slnko svieti. Prechádzka na čerstvom vzduchu jednak prevetrá vaše prispaté mozgové závity, ale hlavne uvidíte kopec vecí, ktoré neskôr môžete využiť pri tvorbe webu.

Sú aj iné média…

Je veľká pravdepodobnosť, že niekto to už vymyslel pred vami. Nechcem vás týmto odrádzať od tvorivosti, skôr vám chcem poradiť, ako si prácu zjednodušiť. Originalitu si nechajte na tie väčšie a dôležitejšie projekty. Pokiaľ ale iba neviete, ako začať, môžete si pomôcť napríklad pozeraním telky. Pozorujte, aké farebné kombinácie, aký font, usporiadanie grafických prvkov či animácie grafici použili na vyjadrenie danej tematiky. Ja som napríklad celý štýl webu DoplnkovaVyziva.sk tvoril podľa jednej relácie o autách. Síce to moc so zameraním webu nesúvisí, ale upútali ma práve výrazné farby a použité „materiály“, ako uhlíkové vlákna a lesklý chróm.

Iným zdrojom nápadov môžu byť aj obrazy. Ich kompozícia, použité farby a tvary, to všetko môžte použiť ako podklady pri tvorbe vášho ďalšieho projektu. Skúste si v hlave predstaviť základné prvky webu a následne ich skombinovať s rôznymi časťami daného obrazu. Ako by asi vyzeralo menu, keby malo také a také pozadie? Čo keby som každej snímke z fotogalérie pridal také a také orámovanie? Čo keby som skúsil logo zvýrazniť tak, ako autor obrazu na ňom zvýraznil dominantný objekt? Možností je nekonečno, treba si len vybrať tú, ktorá bude vyzerať najlepšie.

V neposlednom rade je veľmi užitočné nechať sa ovplyvniť nápadmi iných webdizajnérov. Pozrite si na nete zopár dizajnovo zaujímavých webov (rôzne galérie nájdete všade možne) a položte si otázky, ako napríklad:

  • Chcem aj ja robiť stránku bez orámovania?
  • Chcem aj ja, aby stránka bola pestrofarebná alebo by mala byť skôr elegantne konzervatívna?
  • Má mať web pevnú šírku alebo sa bude automaticky prispôsobovať rozmerom okna?
  • Má byť logo veľké, výrazné a dominantné alebo chcem skôr uprednostniť funkčné prvky webu?
  • Budem robiť web v nekonvenčnom štýle, aby pôsobil výnimočne a jedinečne alebo ho urobím skôr v štandardnom štýle tak, aby sa každý návštevník čo najrýchlejšie zorientoval?

Jediné, na čo by som vás chcel upozorniť, keď už sa budete inšpirovať inými webmi, je, aby ste ich nekopírovali a nevykrádali.

Nápady sú vo vašej hlave

Zaujímavé nápady sa nenachádzajú len vonku v prírode, ale aj vo vašej hlave. Dôležité je vedieť, ako ich odtiaľ vydolovať a preniesť ich do počítača. U každého človeka to asi funguje inak, ale ja už som sa naučil, že najlepšie nápady dostanem večer v posteli, keď zaspávam. Vtedy som kľudný, hlavú mám vyčistenú od všetkých starostí a nič ma nerozptyľuje. Jediným problémom je to, že keď dostanem nejaký dobrý nápad, tak ho do rána zabudnem.

Viac krát som už počul od rôznych ľudí, že vaňa je skvelé miesto na kreatívne myslenie. S týmto moc nemám skúsenosti, pretože na vylihovanie vo vani moc času nemám. Radšej si pozriem nejaký dobrý film alebo prečítam zaujímavú knihu. Často sa mi stáva, že pri čítaní rozmýšľam nad niečím úplne iným a až po čase si uvedomím, že už som prečítal štyri strany knihy bez toho, aby som vedel, o čom vlastne boli. Môže sa to zdať divné, ale pri takomto blúdení mysle dostanem často celkom dobré nápady. Pri pozeraní filmu je to to isté.

Dôležité je, aby ste boli pri práci dobre vyspatí a oddýchnutí. Keď je človek unavený, mozog sa mu jednoducho vypne a aj keď už niečo vymyslíte, tak na druhý deň sa na to pozriete, zistíte, že je to blbosť a celé to zmažete. Mne sa celkom dobre pracuje v noci, lebo vtedy je všade kľud, nikto ma neotravuje, nikto mi nevyvoláva, vonku je tma a ticho. Občas som cez deň príliš unavený na to, aby som sa venoval webom, a tak si idem ľahnúť. Večer sa zobudím a následne presedím celú noc za počítačom. Síce za tú noc stihnem porobiť kopec vecí, ale potom mi trvá minimálne týždeň, než si dám opäť do poriadku spánkový režim.

Pre lenivcov

Pre tých z vás, ktorým sa moc rozmýšľať nechce, som zbúchal zoznam zopár zaujímavých webov, kde určite nájdete nejakú inšpiráciu. Nech sa darí.



Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: