komentáre 2

Carmageddon 2 – Ženy za volantom

Jeden môj kamarát je dopravný policajt a raz mi dal radu, ktorú som si hneď vzal k srdcu: „Dávaj si pozor na fúzatých vodičov a ženy za volantom. Hovorím z vlastnej skúsenosti.“ Musím sa priznať, ze z časti mu dávam za pravdu. Neviem ako je to s tými fúzatými chlapmi (môj otec má fúzy a šoféruje zodpovedne a dobre), ale k tým ženským za volantom by som sa vedel vyjadriť. Úprimne vám poviem, že dostanem strach vždy, keď sa ku mne priblíži nejaké SUV a v ňom sedí sliepočka so zváračskými okuliarmi, so šteklami na nohách a s mobilom na uchu. Najhoršie sú tie, ktoré riadia nejaké „veľké“ kórejské SUV a myslia si, že im patrí celá vozovka. Poznám aj také, ktoré si síce nevyšukali od frajera BMW X5 alebo Porsche Cayenne, ale majú nejakú malú šunku a hrajú sa s ňou na závodníčku. Opäť štekle, okuliare a mobil, a keďže je fyzicky nemožné takto zodpovedne riadiť vozidlo, pomáhajú si tým, že sa predkláňajú pred volant…tu dostáva výraz „čelné sklo“ úplne nový rozmer. No a to ani nehovorím o slepom uhle, ktorý je v takom prípade veľký ako sliepkine sebavedomie.

Teraz si nemyslite, že všetky ženy považujem za sliepky a že žiadna podľa mňa nevie šoférovať (ehm ehm, Sabine Schmitz). Sám nerád generalizujem, a preto by som rád napísal, že nie všetky ženy sú na cestách nebezpečné…rovnakým spôsobom.

Váhavá žena je taká, ktorá sa všade vlečie slimačím tempom, je dezorientovaná a správa sa (pre ostatných) iracionálne. Príčinou je to, že nemá ani poňatia o tom, kde sa práve nachádza. Buď je na danom mieste prvý krát a nevie sa odtiaľ vymotať, alebo pre imidžové brejle nevidí ani na palubnú dosku. V dnešnej modernej dobe už existuje GPS navigácia, ale dotyková obrazovka sa nedá ovládať gélovými pazúrmi, a preto sú slečny parádnice odkázané na svoju ženskú intuíciu, ktorú ostatní účastníci cestnej premávky patrične oceňujú oslavným trúbením a veľkolepými gestami vyjadrujúcimi ich empatiu.

Búrlivá žena je veľmi zvláštnou kategóriou. Agresivita na cestách sa totiž väčšinou pripisuje mužom (viď prvý diel). U žien môže byť zapríčinená buď túžbou imitovať „silnejšie“ pohlavie, akýmsi prostriedkom sebaobrany, povahovou črtou, alebo momentálnym fyzickým stavom (krámy). V niektorých prípadoch sa agresivita žien stáva tak vážnou, že si vyžaduje zásah policajtov. Neraz sa dokonca stalo, že bola doprava kompletne ochromená len preto, že si šoférka „odložila“ svoje auto v strede križovatky, aby sa mohla isť pohádať s inou ženou. Tomu hovorím odhodlanie.

Nepriebojná žena je produktom desaťročí (možno storočí), počas ktorých boli ženy utláčané a život na cestách bol výlučne doménou mužov. Toto je silne cítiť aj v dnešnej dobe. Vlastníctvo vodičského preukazu vás síce oprávňuje viesť motorové vozidlo na verejných pozemných komunikáciách (aká múdra veta o takomto čase), ale neznamená, že sa viete v každej situácii zachovať  správne. Muži majú zakorenený akýsi pocit istoty, keď sadnú za volant, ale niektoré ženy sú na rozdiel od nich aj po viacerých kilometroch stále nesvoje, správajú sa hekticky a nevyspytateľne. Majú to proste v génoch. Potom sa stávajú prípady, kedy si tetuška 20m pred odbočením z cesty uvedomí, že je v nesprávnom pruhu a že už sa nestihne preradiť, a tak dupne na brzdy, čím zastaví všetkú premávku v jej pruhu a čaká, kým sa uvoľní miesto vo vedľajšom, aby cez neho mohla presť do odbočovacieho pruhu.

Opatrná žena má podľa štatistík nižšiu pravdepodobnosť zapríčinenia dopravnej nehody. Ženy totiž jazdia opatrnejšie ako muži, čo môže byť spôsobené buď ich povahou, alebo genetickými vlastnosťami. Niektoré ženy majú strach, že nezvládnu to monštrum, na ktorom sa vezú, a preto všade idú pomaly. Ako sa hovorí: „Opatrnosti nikdy nie je nazvyš“, a preto páni, vždy keď budete na diaľnici predbiehať pipinku na Touaregu, ktorá ide 70-kou, buďte jej vďační, ona vám svojou opatrnosťou totiž práve zachránila život.

Odvážna žena je ten typ, ktorý si zadne za volant a nemá absolútne žiadny strach z okolitej premávky. Takéto ženy sú sebavedomé, rôzne dopravné situácie zvládajú s rozvahou a s prehľadom, všade sa zmestia, všetkých predbehnú, všade sú prvé. Na jednej strane je to dobre, ale zároveň si neuvedomujú, že svojim šoférskym „umom“ ohrozujú svoje okolie bezohľadnou jazdou. Ja osobne by som takýto typ šoférky nenazýval ani tak odvážnou, ako skôr prehnane sebavedomou a bezohľadnou.

Do ktorej kategórie ale zaradiť ženu, ktorá sa pokúša otočiť so svojim Mercedesom a namiesto toho zaparkuje na streche susedovho Chrysleru, by sa dalo dlho polemizovať. Vraj sa pomýlila a namiesto jemného stláčania brzdového pedálu skočila na plynový. Jasné, to je v pohode, to sa môže stať každému. Tak isto aj prevrátiť auto na strechu pri vjazde do dvora dokáže hocikto. V Južnej Kórei našťastie ľudia majú dosť rozumu na to, aby nepúšťali za volant hocikoho, napriek tomu, že sa o to usilovne pokúšajú. Jedna žena, ktorej meno je známe len ako Cha (neviem, mňa sa nepýtajte) sa pokúsila urobiť písomné skúšky na vodičák už 771 krát a zakaždým vyletela. Tomu hovorím odhodlanie, ale asi za tým bude niečo iné. 771?! To je len o 770 viac, ako u väčšiny normálnych ľudí. Jednak sa čudujem, že má niekto na to peniaze (stálo ju to vraj už $3000), trpezlivosť a čas, ale zároveň nechápem, ako niekto môže byť tak nehorázne blbý. Veď po 771 pokusoch už musí poznať všetky otázky a odpovede naspamäť! Vraj na prejdenie treba 60 bodov a jej osobný rekord je 50. Ja si myslím, že jej by nie len že nemali ten vodičák dať, jej by mali zobrať aj občiansky preukaz a rodný list.

Niekedy ostáva až rozum stáť nad tým, čoho sú niektoré ženy za volantom schopné. Stačí si len pozrieť zopár videí na YouTube a sami nebudete veriť svojim očiam. Napriek tomu si ale myslím, že existujú výnimky potvrdzujúce pravidlo. Nie všetky ženy zle šoférujú, a preto si myslím, že riešiť dopravnú situáciu tak, ako to robia v Saudskej Arábii je zbytočne prehnané. Aj keď…



Som žena, to áno, vodičák zatiaľ nerobím (bojím sa o životy miestnych) ale v podstate súhlasím. Je strašné množstvo prihlúplych kráv za volantom…videla som teda dosť videí, pri ktorých som naozaj nechápala! Ale zas by som zakázala dať vodičák aj niektorým chlapom. A inak moja mamka jazdí veľmi dobre. 🙂

Shou - 6.2.2010 o 20:28

Odpovedať

Skladám Ti poklonu za Tvoj skvelý humor, ale najmä za Tvoje myšlienkové pochody. Som nesmierne rada, že som objavila tento blog a som nesmierne rada, že existuje ešte niekto v Tvojom veku, s takými úžasnými názormi na život. No a aby som sa tu nerozplývala iba nad Tvojou nespornou inteligenciou a dobrou výchovou, tak si dovolím jeden postreh ženy šoférky, nezaradenej do žiadnej z Tvojich kategórii, na vodičské schopnosti vás mužov. Ak vidím v aute pred/vedľa/za sebou mladého a ambiciózneho muža, vždy spozorniem. Zvlášť, keď má na sedadle spolujazdca nejakú pipenku, alebo aj vtedy, keď je evidentné, že to auto nieje jeho. Vtedy taký mladý muž jazdí ako debil, pretože sa predvádza. Dávam si pozor aj na „fotrov“ vo veku 30, 40 rokov, pretože tí sú už tak unavení životom, že ledva točia volantom a na odbočenie potrebujú dva jazdné pruhy a na zaparkovanie detto. A zapnúť blinker pre takého fotra je už takmer nadľudské úsilie. A koniec koncov načo aj, veď on vie kam ide. Kategóriu vymletých holohlavých k…..v radšej vynechám, pretože tí ani netušia, že vpravo sa nepredbieha (napríklad na jednosmernej ceste). Nikdy nepochopím logiku muža, ktorý ide na križovatku, kde evidentne svieti červená, 150 km rýchlosťou a tri metre pre križovatkou zabrzdí … a milión ďalších „primerov“, ale načo, veď aj chlap je iba človek …, teda, aspoň občas 🙂 sa to tak javí.

Jana - 29.7.2010 o 22:51

Odpovedať

Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: