zatiaľ žiadny komentár

Rock ‚n‘ Roll

Poprosím fanfáry…teda aspoň také malé súkromné, pre mňa. Po nekonečných hodinách sedenia za počítačom a po nespočetných plechovkách RedBullu som sa oprel do svojho kresla, ruky založil za hlavu a s pomyselnou kubánskou cigarou v ústach som si povedal: „Konečne hotovo.“

Mám rád, keď sú veci tak dobré, ako je to len možné. Len vtedy som s nimi spokojný. Nerád robím kompromisy a pokiaľ je čo vylepšovať, tak vylepšujem. Po desiatkach hodín strávených v žiare monitora som sa pozrel na svoju stránku a povedal si, že takto je to už dobré…som spokojný.

Teraz keď sa tak nad tým zamyslím, ešte by som vlastne mohol optimalizovať grafiku, použiť mierne vyššiu kompresiu, ušetriť pár kB, ďalej treba znova skontrolovať všetky texty, či tam nie sú gramatické chyby a preklepy, mierne zmeniť kód formuláru, aby maily, ktoré mi prídu boli krajšie a prehľadnejšie a asi ešte na niečo ďalšie popri tom všetkom narazím.

Asi naozaj nebudem nikdy spokojný, ale som rád, že mi ktosi vštepil tento prístup. Lepšie ako sa na všetko hneď vyprdnúť a nechať to tak. Škoda len, že rovnakú filozofiu neuctievam aj keď doma upratujem. Asi sa ten môj perfekcionizmus musí nejako vykompenzovať.

No ale vráťme sa späť k môjmu webu. Troška histórie a pohľadu do zákulisia nezaškodí, len ak tam náhodou uvidíte nahé striptérky, nekričte.

Dlho predlho som vymýšľal dizajn a obsah. Pred sebou som mal monitor s veľkým bielym prázdnym oknom, do ktorého som pozeral, pozeral a potom ešte trošku viac pozeral. Nakoniec som zobral papier (našiel som len krikľavo zelený) a ceruzku a začal čmárať návrhy. Najprv som chcel niečo čisté, elegantné, ale potom som si povedal, že to som už robil veľa krát. Nechal som sa teda opäť inšpirovať a to známou hrou Portal. Celé to bielo-kovové sterilné prostredie sa mi páčilo a začal som experimentovať vo Photoshope, ale nakoniec som aj túto myšlienku opustil.

Objavil som skvelú stránku, na ktorej som sa veľmi inšpiroval a našiel rôzne rady a návody. Po jej preštudovaní som si povedal, že to musím skúsiť aj ja. Zo začiatku sa mi moc nedarilo, ale tak to býva asi vo všetkom, čo robíte prvý krát (teraz som si spomenul, že v mojom prípade to prvý krát dopadlo celkom dobre, ale späť k web designu).

Na papieri som mal napísané hlavné body, o čom má moja stránka byť. Niečo o mne, niečo o tvorení stránok, nejaké referencie, obligátne kontaktné údaje, odkaz na tento blog a galéria s fotkami holých báb (tú som nakoniec musel zrušiť, lebo by už na serveri neostalo miesto na ten samotný web). Nevedel som, ako to celé usporiadať, tak som to len tak porozhadzoval po ploche. Neviem prečo, ale nevyzeralo to zle. Tak som tam rozlial ešte trochu farby, pridal nejakú špinu, pár ručných popisov a horko ťažko vypotil ten PostIt lístoček so sloganom (s ktorým mimochodom moc spokojný nie som, ešte sa s ním asi budem hrať, keď bude čas). Tak fajn, index bol hotový a teraz čo? Bolo treba vymyslieť nejaké podstránky, ale tie sa z dizajnového hľadiska z tohto layoutu urobiť nedali a zase to celé zahodiť som nechcel, keď už som tomu obetoval toľko času a navyše sa mi to celkom aj páčilo.

Tak znova, hnusný zelený papier a pentelka. Nakoniec som nejako zbúchal to, čo máte dnes možnosť vidieť. Stále rozmýšľam nad tým, či by som to celé nemal ešte nejako vyčačkať. Ale nebude to potom preplácané? A chcem zmeniť pozadie, zdá sa mi moc jednoduché a nepasuje k celkovej téme webu. Keď na to bude čas, asi sa s tým pohrám.

Veľkú radosť mám z toho, že sa mi podarilo zakomponovať funkcionalitu .htaccess, nech tie URL vyzerajú trochu normálne. Pamätám si, ako som sa snažil z toho prvý krát vysomáriť, samé „^/(.*)$“ a iné divoké symboly a značky. Dnes už tomu čiastočne rozumiem, aj keď moc by som sa tým chváliť asi nemal.

S tým formulárom som mal tiež kopec roboty, najprv to vyzeralo jednoducho, nejaký table a pár inputov, ale keď to malo celé poriadne fungovať, tak tam bolo viac PHPčka ako reklamy na JOJke. Hlavne že už to funguje ako má, teda aspoň dúfam. Síce som ten formulár testoval koľko sa dalo, ale blbosť niektorých užívateľov nedokážem nasimulovať, a tak len čas ukáže, aký som bol úspešný.

Celkove mám z webu dobrý dojem (inak by som na ňom ešte makal) a dúfam, že rovnaký dojem z neho budete mať aj vy. A ak Vám niečo na ňom bude vadiť, neváhajte to konštruktívne skritizovať, pomôžete tým mne a aj sebe (neviem síce ako to pomôže Vám, ale snáď aspoň dobrý pocit z toho mať budete).

Tak teda ďakujem za pozornosť a lovu zdar.



Pridať komentár

Diskusia je striktne moderovaná. Píšte len k veci a podľa možností inteligentne. Ak chcete kritizovať, buďťe konštruktívni. Komentáre typu "lol", flamewar, vulgarizmy a off-topic sem nepatria a budú zmazané.

Tvoje meno:

Sem napíš niečo inteligentné: